Min side Meld fra
Kontakt oss

Skal forske på bedre bruk av pasientdata

Fredrikstad kommune er en av 29 søkere som får midler fra Forskningsrådet til et forprosjekt om å utvikle morgendagens helseløsninger.

Fredrikstad kommune er helt i front i den teknologiske utviklingen innen helse her i landet. Med utgangspunkt i den gamle Trygghetsalarmen, ble tjenesten Helsevakta utviklet. Den gjør at pasienten får bedre hjelp, raskere.

– Hvis noen trykker på alarmknappen, får sentralen automatisk tilgang til pasientjournalen. På den måten kan de berolige pasienten med at sykepleier er på vei, hvis det er nødvendig, sier digitaliseringssjef Ketil Johansen i Fredrikstad kommune.

Helsevakta.jpg

Ansatte ved Helsevakta i Fredrikstad kommune.

Nå har de fått 200.000 kroner av Forskningsrådet til et forprosjekt for å videreutvikle denne tjenesten. Det skjer i samarbeid med Sykehuset Østfold, Sykehuset Innlandet og NTNU av offentlige institusjoner. I tillegg er teknologibedriftene Prediktor på Øra, Idletech i Trondheim, Tieto og Sensio fra Oslo med.

– Nå handler det om å finne mer ut av hvordan vi kan bruke pasientdata fra mange ulike kilder på en slik måte at presisjonen i behandlingen blir enda bedre, sier Johansen.

Ketil Johansen.jpg

Digitaliseringssjef Ketil Johansen i Fredrikstad kommune.


Han bruker et eksempel fra kreftbehandlingen, der pasienten bor hjemme men skal til jevnlig behandlinger på sykehuset.
– Da er vektkurven veldig viktig. Med dette systemet er målet at pasienten slipper bomtur til sykehuset fordi vekten har endret seg for mye siden sist og behandlingen må utsettes. Med bedre dialog mellom pasient, kommunehelsetjenesten og sykehusene vil behandlingen bli mer presis, sier Johansen.

Forprosjektet skal se nærmere på de teknologiske mulighetene som ligger til å samle inn data, hvordan personvernet blir ivaretatt og hvordan et slikt system kan settes i drift hos pasient, kommunehelsetjenesten og sykehusene. Videre skal fangsten benyttes til diagnostisering, forskning, og maskinlæring.

15. september må forprosjektet og søknad om forskningsmidler være ferdig. Da er det hele 200 millioner kroner som skal deles mellom de ulike prosjektene.

– Vi jobber hardt nå for å bli en av dem som får støtte videre, sier en stolt digitaliseringssjef, Ketil Johansen.

Sist oppdatert: 11. juni 2021