Siste frist for HPV-vaksine

Innhold

30. juni er siste frist for gratis å motta tredje og siste vaksinedose.


Unge kvinner født i 1991 eller senere har fått et tidsbegrenset tilbud om gratis HPV-vaksine for å beskytte seg mot livmorhalskreft. 30. juni er siste frist for de som har benyttet seg av tilbudet til å få satt tredje og siste vaksinedose gratis. Humant papillomavirus (HPV) smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig. HPV-infeksjoner kan føre til utvikling av kreft.

HPV er svært vanlig, og 70 prosent av seksuelt aktive personer blir smittet med HPV i løpet av livet, de fleste i ung alder. I en norsk undersøkelse hadde omtrent 45 prosent av kvinner i 21-årsalderen en pågående HPV-infeksjon. De fleste HPV-infeksjoner gir ingen symptomer og går over av seg selv, men ca. 10 prosent vil få en langvarig infeksjon. Det finnes mange ulike HPV-typer. Langvarig infeksjon med noen HPV-typer kan føre til utvikling av livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft etter mange år (10-30 år).

Tre doser er anbefalt
- Det er anbefalt tre doser for å få best mulig beskyttelse, men to er bedre enn én. Hvis man har startet, men bare rukket å få en dose anbefaler vi at man får satt dose nummer to nå før fristen går ut 30.juni, sier kommuneoverlege Lise W. Storhaug.

Dersom man ønsker den tredje dosen senere kan man ta kontakt med vaksinasjonskontoret eller fastlegen, men man må da betale for vaksinen selv.

Ta kontakt med vaksinasjonskontoret for timeavtale eller møt opp på drop-in dag tirsdag 25. juni fra kl. 09.00-15.00 på Vestsiden helsestasjon.

Fakta om HPV-vaksine 

HPV-vaksinen som tilbys i beskytter mot to av de vanligste kreftfremkallende HPV-typene (direkte beskyttelse), i tillegg til god beskyttelse mot tre andre kreftfremkallende HPV-typer (kryssbeskyttelse).

 • HPV-vaksinen som tilbys unge kvinner heter Cervarix.
 • Vaksinen anbefales om du har hatt ingen, én eller flere seksualpartnere.
 • Vaksinen settes som sprøyte i overarmen.
 • Vaksinasjonen består av tre doser som gis i løpet av 6 – 12 måneder.
 • Andre dose gis minst en måned etter den første. Siste dose gis minst fem måneder etter andre dose.
 • Gravide anbefales å vente med HPV-vaksine til etter svangerskapet.
 • Kvinner som ammer kan få HPV-vaksine.
 • Legemiddelmyndighetene har godkjent vaksinen ut i fra en grundig vurdering av effekt og bivirkninger.
 • Vaksinen gir beskyttelse mot HPV-typer som tilsammen er årsak til rundt 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft i Norge.
 • Så lenge oppfølging av de første vaksinerte har pågått (ti år) er det ingen tegn til at beskyttelsen avtar.
 • Vaksinen kan tas av kvinner som har en HPV-infeksjon, men kurerer ikke en pågående infeksjon. Vaksinen vil da gi beskyttelse mot de andre HPV-typene.
 • Det anbefales ikke å teste for HPV-infeksjon før vaksinasjon.
 • Vaksinen beskytter mot ny smitte hos de som tidligere har hatt en HPV-infeksjon.
 • Vaksinen beskytter ikke mot kjønnsvorter.

Alle dosene du får blir registrert i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK. Du kan sjekke hvilke vaksiner du har fått på nettjenesten Mine vaksiner på Helsenorge.no. 

Kan HPV-vaksine gi bivirkninger?
Alle vaksiner kan gi bivirkninger, også HPV-vaksine. De vanligste bivirkningene av HPV-vaksinen pleier å begynne i løpet av 1-2 døgn etter vaksinasjon og være kortvarige. Du finner mer om bivirkninger etter HPV-vaksine på FHI.no.

Dersom noen opplever alvorlige eller uventede symptomer etter vaksinasjon bør de også kontakte helsepersonell for å få meldt dette til legemiddelmyndighetene. Mistanke om bivirkning kan også meldes av privatpersoner direkte via Legemiddelverkets nettsider, men det gir ikke like gode muligheter for å følge opp meldingene.

Sist oppdatert: 24. juni 2019

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?