Min side Meld fra
Kontakt oss

Røykvarslerdagen 1. desember

Nå er det høysesong for boligbranner. I Fredrikstad og på Hvaler har det de siste fem årene vært 166 boligbranner. Røykvarsleren redder liv. Sjekk røykvarslerne på Røykvarslerdagen 1. desember og bytt batteri ved behov.
Jørn Bustgaard i brannvesenet med batteri og røykvarsler
Husk å sjekke røykvarslerne og bytt batterier ved behov

Sjekk røykvarslerne

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

- Røykvarslerdagen er en viktig påminnelse om å ta brannsikkerheten på alvor når vi nå går inn i en tid hvor det tradisjonelt oppstår mange branner. Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Tomas Søland, branningeniør i Fredrikstad brannvesen.

Flere røykvarslere gir økt trygghet. Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv.

Røykvarslere skal normalt byttes ut etter åtte til ti år. Se etter produksjonsdato på baksiden. I rom med mye støv og skitt kan detektoren bli ustabil og ha kortere levetid.

- Levende lys, peiskos, bruk av komfyr og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å sjekke røykvarslerne og bytt batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember, sier Søland.

roykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom Brannvernforeningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Det lokale eltilsyn, brannvesenet og Gjensidige.

Møt brannvesenet på julemarkedet

Fredrikstad brannvesen blir å treffe på julemarkedet på Skjærhalden (Hvaler) lørdag 2.desember og på julemarkedet i Gamlebyen søndag 3.desember.

Brannvesenet på julemarkedet i Gamlebyen i 2021
Brannvesenet på julemarkedet i Gamlebyen i 2021

Gratis batteribytte i røykvarslere

Fredrikstad brannvesen tilbyr eldre og funksjonshemmede som ikke har pårørende i nærheten gratis hjelp til å bytte batteri i røykvarslere fram til 15. desember.

Påmelding til brannvakta, tlf. 69 30 64 67 mandag–fredag kl. 08-15,
e-post: thso@fredrikstad.kommune.no

Sist oppdatert: 01. desember 2023