Min side Meld fra
Kontakt oss

Røykvarslerdagen 1. desember

Vinteren er høysesong for boligbranner – test røykvarsleren 1. desember og bytt batteri. Brannvesenet tilbyr eldre og funksjonshemmede som ikke har pårørende i nærheten gratis hjelp til å bytte batteri i røykvarslere fram til 16. desember.

I Fredrikstad kommune har det de siste fem årene vært 162 boligbranner. Røykvarsleren redder liv. Test røykvarslerne og bytt batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember.

- Alle kan bli bedre på å tenke brannsikkerhet. Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal, og at de kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Tomas Søland, branningeniør i Fredrikstad brann- og redningskorps.

Alle må ha minst én røykvarsler i hver etasje. Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det klart beste er å ha varslere som er seriekoblet.

- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember, sier Søland.

Det finnes forskjellige typer røykvarslere. Noen har en testknapp man kan trykke på for å sjekke om det piper. Andre har et brannalarmanlegg som sier ifra automatisk hvis det trengs batteribytte. Finn ut hvilken type du har hjemme, test røykvarsleren og bytt batteri hvis det er behov for det.

røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Røykvarslerdagen er et mangeårig samarbeid mellom Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Det lokale eltilsyn, brannvesenet og Gjensidige.

Gratis batteribytte

Brannvesenet tilbyr eldre og funksjonshemmede som ikke har pårørende i nærheten gratis hjelp til å bytte batteri i røykvarslere fram til 16. desember. Ring oss for å avtale tid, så kommer vi hjem til deg, tlf. 69 30 64 67 mandag-fredag kl. 08-15, e-post: thso@fredrikstad.kommune.no

Bytte av batteri i røykvarslere

Sist oppdatert: 30. november 2022