Rettferdige Fredrikstad

Som stolt Fairtrade-kommune, bidrar Fredrikstad til en mer rettferdig verden.

fairtrade.jpg

(Tekst & foto: Ingrid Østang)   

Er du bevisst på det du handler, har du som privatperson også mulighet til å gjøre en stor forskjell.   Som ordet tilsier handler Fairtrade om rettferdig handel. Når vi handler Fairtrade-varer, vil de som produsere varene få det bedre.

–  Vi må ikke bli så opptatt at alt skal være så billig, at vi ikke er villig til å betale for produksjonen, sier leder i Østfold Fairtrade, Aase Rennesund fra Kråkerøy.  

Hun minner oss om at Norge har den beste kjøpekraften i verden og derfor også muligheten til å betale det som skal til. Det har Fredrikstad kommune forstått for flere år siden da de tok valget om å bli Fairtrade-kommune.  

Stolt Fairtrade-kommune   

– Fredrikstad kommune er Fairtrade-kommune  fordi vi ønsker å bidra til rettferdig handel. Som kommune hjelper vi arbeidere og bønder i Afrika, Asia og Latin-Amerika ved å stille krav om lønn og rettferdighet. Vi er stolte av å kunne bidra, sier ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård.  

Stolt av Fredrikstad er Rennesund også, og understreker at når kommunene gjør sine innkjøp av Fairtrade-sertifiserte varer, har det stor innvirkning, fordi de er storforbrukere.   

– Gode handelsavtaler skaper rettferdighet uten at vi gjør noen til svake parter. I stedet støtter vi opp under dem som faktisk gjør en god jobb og vil klare seg ved eget arbeid, sier hun.   

Fredrikstad kommune har vært Fairtrade-kommune siden 2012.

Sist oppdatert: 15. desember 2020

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.