Renholdsheltene

Jobbene deres har alltid vært viktige, men så tydelig som under Korona-krisen har det kanskje aldri vært.

De jobber på skolene våre, i barnehagene, på sykehjemmene og på legevakta, i alle kommunens kriker og kroker. De jobber natt så vel som dag, og uten dem kunne nesten ingen av oss vært på arbeidsplassene våre. Hvem? Jo, renholderne våre selvfølgelig!

 

Avdelingsleder Veronika Ekhaugen er en del av ledergruppen i Renhold og har siden 13. mars hatt hjemmekontor i spisestua. Her har hun hektiske dager med nye rutiner, ledermøter over Skype og beslutninger som må tas fortløpende. Arbeidsdagen tilbringes stort sett hjemme, men det blir også noen besøk ut til de ansatte på virksomhetene. 

Hun forteller at bemanningen er økt på flere av kommunens virksomheter, noe som har Avdelingsleder Veronika Ekhaugen på sitt hjemmekontorført til endrede arbeidshverdager for mange av renholderne.
– Når skolene og barnehagene ble stengt ned og vi måtte øke renholdet på prioriterte bygg, var det mange som ble flyttet fra virksomhetene de vanligvis jobber på. Jeg er imponert over hvor positive alle er. De stiller opp og hjelper til der det trengs! Samarbeid med «nye» kollegaer og nye rutiner er godt innarbeidet nå, og det er fint å se hvordan det skaper et sterkere samhold renholderne seg imellom og med de ansatte på virksomhetene.

To av de som har blitt flyttet er Hassan Adan Mohamud og Valentina Rackauskiene. De jobber begge til vanlig på Fredrikstad bibliotek, men er nå omplassert til Helsehuset. Med det har de også byttet fra dag- til kvelds- og nattevakter. Der jobber de med smittevask på legevakten, og desinfiserer bl.a. rommene etter det har vært pasienter der. De kan fortelle at de vasker mellom hver pasient.

– Ved å blant annet desinfisere berøringspunkter er målet å bryte smitteveien mellom kilde og mottaker, forteller Hassan. 

På spørsmål om hvordan det er å jobbe som renholder nå under Korona-pandemien svarer de begge at de opplever jobben som viktig.

– Det er fint å føle at man gjør en viktig jobb, sier Hassan. – Vi står i en sentral rolle og har et stort ansvar. 

Valentina trekker også frem verdien av å få erfaring fra ulike arbeidsplasser og situasjoner som noe hun setter pris på. – Jeg er glad jeg kan hjelpe og føle meg nyttig, sier hun. 

 

Veronika Ekhaugen forteller at hovedfokuset nå er renhold for forebygging av smitte.

– Det brukes mikrofiber og alkalisk middel på kontaktpunktene, og i tillegg til jobben renholderne gjør har det blitt kjøpt inn desinfeksjonsroboter. Disse brukes primært på sykehjem, ressurssenter, legevakten og helsehuset.

 

Renhold på skole og barnehage
På Torsnes skole og i Torsnes barnehage er det Liv Martinsen som gjør rent. Vanligvis er de to som jobber her, men Martinsens kollega ble overflyttet til sykehjem da korona-krisen inntraff.


– Selv om skole, SFO og barnehage så og si har vært stengt, har jeg hatt nok å gjøre, sier Liv Martinsen er renholder på Torsnes skole og i Torsnes barnehageLiv. - Barn med spesielle behov og barn av foreldre med samfunnskritiske jobber har hatt et tilbud, og derfor har det vært nødvendig med ekstra renhold av toaletter og alle kontaktpunkter og berøringsflater.

 

Nå har barnehagene og skolene åpnet gradvis, og med det har bemanningen også økt igjen.

– I barnehagen har jeg ansvaret for det daglige renholdet med ekstra fokus på berøringspunkter og toaletter. På skolen er klasserom, grupperom, datarom, skolekjøkken og SFO nå i bruk og skal ha ekstra renhold hver dag. To ganger daglig renhold skal utføres på 16 toaletter. I tillegg er det ekstra fokus på berøringspunkter på alle fellesarealer, som personalrom, trapper og kontorer.

Det er hektisk, men Liv er positiv.

– Pultene slipper vi å vaske, det gjør nemlig lærerne. Så det er supert! Dessuten er vikaren som har kommet inn og hjelper meg veldig flink. Renhold er til vanlig forutsigbart og rutinepreget, men under denne krisen har vi vært åpne for nye løsninger og oppgaver, og lederne er fine å samarbeide med og flinke på gode løsninger. De gir oss mye oppmuntring og støtte, sier hun.

– Jeg er dessuten veldig glad for å være i arbeid. Hverdagen min er ikke så forandret som for mange andre. Jeg får i tillegg mulighet til å gjøre så godt jeg kan for å holde smitten unna, og det er veldig hyggelig når ansatte og ledere på virksomhetene der jeg jobber gir uttrykk for takknemlighet for den ekstra innsatsen jeg gjør på renholdet.


Renhold på legevakta

Også på legevakta finner renholderne mange ting å være glade for. Hassan trekker frem menneskene han jobber med.

– Legene og sykepleierne setter stor pris på oss og er fornøyde. Det er mye flotte mennesker, og folk er veldig hyggelige, forteller han.

– De andre ansatte på legevakta er veldig takknemlige over jobben vi gjør, noe som er Valentina Rackauskiene i arbeidsantrekk på legevaktenhyggelig, istemmer Valentina. –Jeg er også glad for at vi har ordentlig og godt smitteutstyr. Det er viktig å føle seg trygg. Også er det ganske morsomt å se seg selv med utstyret på da.

 

Bildetekst: Valentina Rackauskiene i arbeidsantrekk på legevakten. Antrekket inkluderer smittefrakk, munnbind, briller, hansker og skotrekk. 

 

Men hva gjør renholderne våre på fritiden sin? Og har de noen tips til oss? 

– Livet er rart nå, men det blir ikke kjedelig! Familien er viktig, sier Hassan.

Hjemme har han seks barn, og siden han jobber natt er han mye med barna på dagtid. Han anbefaler alle å huske å gå ut på tur.

– For noen dager siden parkerte vi bak biblioteket og gikk langs elva. Det var utrolig fint. Det har vært deilig å være ute nå som det har vært så mye fint vær.  

Også Liv oppfordrer folk til å gå ut. – Jeg har vært mye i skogen og ved sjøen. Det er oppkvikkende og gjør godt for kropp og sjel!

Valentina anbefaler folk å lese bøker. – Det er masse tid til å gjøre det nå, sier hun, og tilføyer. – Men det aller viktigste er å ta vare på hverandre. Livet går videre.

Renholdsarbeiderne kategoriseres som en samfunnskritisk funksjon, og det med god grunn. De gjør en svært viktig jobb for å holde smitten nede.

– Jeg savner alle kollegaene på jobb, og gleder meg til hverdagen er normal og vi kan ha den daglige kontakten igjen. Jeg er stolt av å være leder i renhold og setter stor pris på alle medarbeiderne, avslutter avdelingsleder Veronika Ekhaugen.

Sist oppdatert: 29. april 2020

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.