Regjeringen: Fredrikstad får ekstra vaksinedoser

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Regjeringen går inn for 60 prosent flere vaksiner til kommuner med vedvarende høyt smittetrykk. En av disse er Fredrikstad. – Dette vil bety veldig mye for oss her i Fredrikstad, sier ordfører Jon Ivar Nygård.

Basert på råd fra FHI bestemte regjeringen i dag at 24 kommuner på Østlandet med vedvarende høyt smittetrykk får 60 prosent flere vaksiner i en periode frem til alle over 18 år er vaksinert.

-Dette vil i praksis bety at vaksineringen i Fredrikstad vil skje betydelig raskere enn det som har vært tilfelle til nå, sier ordfører Nygård videre.

Øvrige kommuner som får flere doser er: Oslo, Sarpsborg, Moss, Lørenskog, Ullensaker, Rælingen, Lillestrøm, Enebakk, Gjerdrum, Drammen, Bærum, Nannestad, Nordre Follo, Nittedal, Lier, Eidsvoll, Råde Asker, Vestby, Halden, Indre Østfold, Frogn, Ås.

Derfor vil FHI skjevfordele mer
Det er fire hovedgrunner til at FHI vil fordele flere vaksiner enn før til områder med mye smitte:

• Siden november har det sentrale Østlandet hatt vedvarende høyt smittetrykk, mens resten av landet har hatt lavt smittetrykk. Belastningen på sykehus er også størst i østlandsområdet.
  • Mer vaksine til flere kommuner på det sentrale Østlandet med høyt tiltaksnivå vil bidra til å redusere smittetrykket og utjevne forskjellene mellom ulike deler av landet – og dermed unngå en todelt gjenåpning av Norge.
  • Mer vaksinasjon i sentrum av den norske epidemien kan bidra til å stoppe spredning til andre deler av landet.
  • Siden januar 2021 har personer med høy individuell risiko for alvorlig forløp blitt vaksinert. Dermed får de geografiske forskjellene forholdsmessig større betydning, og det er mindre risiko å la folk med lavere individuell risiko vente lenger.

Unge tilbys vaksine tidligere
Regjeringen besluttet også å endre rekkefølgen i vaksinasjonen når alle over 45 år har blitt tilbudt vaksine. Dette er i tråd med anbefalingene fra Folkehelseinstituttet:

• Gruppen 18-24 år vaksineres samtidig med gruppen 40-44 år.
  • Gruppen 35-39 år vaksineres samtidig med gruppen 25-34 år.

En omfordeling vil tidligst kunne skje i fra uke 23.

Se regjeringen.no for ytterligere informasjon

Sist oppdatert: 12. mai 2021

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.