Min side Meld fra
Kontakt oss

Refleksdagen og Synlig syklist-kampanjen 19. oktober

På refleksdagen 19. oktober deler vi ut reflekser i rådhuset og på ferga mellom Cicignon og Gamlebyen. Synlig syklist-kampanjen markeres samtidig med utdeling av lyktesett og reflekser til forbipasserende syklister uten lys på sykkelen i Ferjestedsveien ved Østfold kunstsenter (ØKS) fra kl. 07 til 08 på morgenen.

Refleksdagen markeres i samarbeid med Trygg Trafikk og Synlig syklist-kampanjen i samarbeid med Syklistenes Landsforening.  

Refleks

Refleks er den billigste livsforsikringen du kan ha! Med refleks blir du synlig i trafikken. Bruk alltid refleks som beveger seg når du går, og husk å bruke to reflekser, en på hver side, slik at du er synlig fra flere kanter.

Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet.

Reflekstips fra Trygg Trafikk:

 • Fest refleks på alle jakker og bagger.
 • Bruk refleks som beveger seg når du går, da synes du best.
 • Bruk minst to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter.
 • Heng refleksen i knehøyde eller bruk slapwrap på bein.
 • Legg refleksbånd (slapwrap) oppi skoen slik at du husker å ta det på når du skal ut. 
 • Velg CE-merket refleks, merket CE EN17353 eller CE EN17353:2020.

Mer informasjon om bruk av refleks fra Trygg Trafikk

Bil og person med hund med refleks i mørket

Synlig syklist

Lys og lykter er enkle forholdsregler som gjør syklingen gjennom høst- og vinterhalvåret tryggere. Alle som sykler i mørket eller i usiktbart vær, har et ansvar for å gjøre seg synlige ved hjelp av lys og refleks. Dette gjør at du blir oppdaget tidligere av bilister, og farlige situasjoner kan lettere unngås. Det er påbudt å ha lys på sykkelen. Manglende lys kan bøtelegges av politiet.

Krav til lys og reflekser på sykkelen i mørket:

 • Sykkel skal ha rød refleks bak.
 • På begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Ved bruk av sykkel utstyrt med klikkpedaler hvorpå det ikke kan monteres refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene. Refleksanordningene skal være av godkjent type.
 • Sykkel som brukes i mørket eller i usiktbart vær på alminnelig beferdet veg eller område, skal foran ha lykt som gir gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys.
 • Bak skal sykkel ha lykt som gir rødt lys og/eller lykt som gir blinkende rødt lys.
 • Lyktene skal være festet til sykkelen.
 • Lyktene skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 meter. Lykter som gir blinkende lys, skal blinke med minst 120 blink per minutt.

Mer informasjon om Synlig syklist-kampanjen fra Syklistenes Landsforening

Illustrasjon feste av lys og refleks på sykkel
Med lys og reflekser blir du en synlig syklist i trafikken. Illustrasjon fra Syklistenes Landsforening. 

 

 

Sist oppdatert: 18. oktober 2023