Ramadan i koronatider

Fredag 24. april begynner muslimenes fastemåned. Mange muslimer faster fra soloppgang til solnedgang. Måneden er også kjennetegnet ved religiøst og sosialt fellesskap, og derfor blir ramadan nå i år annerledes enn vanlig.

–Fredrikstad kommune ønsker alle som markerer ramadan en god fastemåned. Vi minner imidlertid om smittevernreglene som er ekstra strenge i år, på grunn av den pågående koronapandemien, sier ordfører Jon-Ivar Nygård.

– Ramadan er en tid for mange for samvær med venner og familie, praktisering av egen tro, og egenutvikling. Noe av det man vanligvis gjør under ramadan, er vanskeligere å få til i en situasjon som vi har nå, men mye er fortsatt mulig, sier ordføreren.

Under følger noen retningslinjer som er viktige for å markere ramadan, samtidig som vi sammen hindrer ytterligere korona-smitte i Fredrikstad:

• Personer med sykdom (eller de som er syke) frarådes å faste.
  • De som eventuelt blir syke underveis i fasten bør kontakte sin fastlege umiddelbart, og om nødvendig bryte fasten. Islam gir muslimer et unntak for å bryte fasten dersom man skulle bli forhindret på grunn av sykdom.
  • Unngå sosialisering og vis hensyn til helsemyndighetenes smittevernregler: 2 meters avstand, ikke grupper på mer enn 5 personer, vask hendene ofte med såpe og vann.
  • Ved praktisering av bønn, hold 2 meters avstand.
  • Taraweeh (kveldsbønnen) bes hjemme, siden moskeene fremdeles er stengt på grunn av smittefaren
  • Iftar-samlinger i grupper på mer enn 5 personer utover egen husholdning kan ikke gjennomføres. Sett heller opp videosamtaler mellom familier, venner og slekt – eller organiser digitale iftar-samlinger. Gjør innkjøp av mat til iftar i tider utenom “rush”-tiden
  • Itikaf vil dessverre ikke være mulig å gjennomføre i moskeene, siden de er stengt.
  • Dersom du bidrar i den nasjonale dugnaden for å redde liv og helse (for eksempel hvis du er helsepersonell), og hvis fasten kan gå utover din innsats, er du fritatt.

Rådene er samlet og hentet fra Muslimsk dialognettverk og Islamsk råd Norge. Du kan finne mer informasjon her:

Fredrikstad kommune ønsker alle som markerer fastemåneden ramadan kareem!

Sist oppdatert: 24. april 2020