Planlegger for høyere fravær i helsetjenestene
Fredrikstad kommune har den siste uken registrert rekordhøye koronasmittetall, på grunn av spredning av omikronvarianten. Flere tjenester opplever høyt fravær på grunn av smitte hos medarbeidere, og/eller medarbeiders barn. Det gjøres fortløpende vurderinger av hvilke konsekvenser dette får for tjenestetilbudet, og hvilke tiltak som må iverksettes.
– Vi har god oversikt over situasjonen, og en plan som skal sikre forsvarlighet i helsetjenestene i Fredrikstad. Planen har tiltak ved ulike nivåer av høyt sykefravær i tjenesten. Vi har tiltak vi setter inn, ut i fra om fraværet er 10, 20, 30 eller 40 prosent, sier Janka Ekrem Holstad, direktør for helse og velferd i Fredrikstad kommune.
Skal sikre forsvarlige tjenester
I tiden som kommer kan det bli nødvendig å innskrenke tjenestetilbudet noe. Ekrem Holstad understreker at dette handler om hjelp som ikke er livsnødvendig. Fredrikstad kommune er forpliktet til å levere forsvarlige helsetjenester.
– Kommunen vil samarbeide på tvers av våre etater og virksomheter for å løse bemanningssituasjonen, og slik sikre forsvarlige tjenester. Vi er takknemlige for forståelse og tålmodighet fra innbyggere og tjenestemottakere i den situasjonen vi nå står i, utdyper direktøren.
Jobber med rekruttering
I en plan for drift av helse- og velferdsseksjonen under koronapandemien er det listet opp en rekke tiltak.
– Vi henter inn medarbeidere fra alle vi har rammeavtaler med. Vi rekrutterer nyansatte og tilbyr ansatte større stillingsstørrelse i en periode. Vi søker hjelp fra arbeidsledige med rett kompetanse i kommunen. Vi lønner studenter i praksis når disse benyttes til vanlig drift, og vi vurderer hvilke tjenester vi kan redusere, uten at det går ut over kvaliteten, sier Ekrem Holstad.
– Vi samhandler mellom etatene i helse og velferd, og med andre seksjoner i kommunen, om å omdisponere ansatte mellom avdelinger og virksomheter. Vi kartlegger personell i etatene med helsefaglig kompetanse som i dag ikke arbeider pasientrettet. Ved behov kan vi omdisponere personell med helsefaglig kompetanse, som for eksempel fagkoordinatorer, til pasientrettet arbeid. NAV kan bidra med personell til servicefunksjoner i tjenestene, eksemplifiserer Ekrem Holstad.
Takker pårørende for innsatsen
Pårørende har vært viktige støttespillere gjennom hele koronapandemien.
– Vi takker pårørende, som vi opplever strekker seg langt for å bistå, til tross for at dette har vært et langt løp! Tusen takk, sier Holstad, som fortsetter:
– Jeg er kjent med at våre ansatte i helse og omsorg har pålagt seg selv smitteverntiltak langt utover det vi andre i samfunnet har gjort de to siste årene, i frykt for å smitte sårbare pasienter. I tillegg har vi en svært god vaksinasjonsdekning blant våre ansatte. Dette har vært, og er krevende, og jeg er svært takknemlig for å ha både ledere og ansatte som, gjennom innsats og fleksibilitet, bidrar til at vi skal komme oss gjennom også denne smittebølgen, sier direktør Janka Ekrem Holstad.