Ordfører Jon-Ivar Nygård – En alvorlig situasjon

De siste dagene har vi hatt en kraftig økning i antall koronasmittede i Fredrikstad og Sarpsborg.

Hyppige nyhetsvarsler i lokal- og rikspressen kan gi inntrykk av en dramatisk situasjon.

Nå fredag 4. september har vi heldigvis fortsatt kontroll på smitten i Fredrikstad. De smittede, og nærkontakter er i karantene og smitteveiene er kjent. Vi kan med andre ord spore smitten i hvert enkelt tilfelle til en kjent kilde.

Samtidig er det grunn til å ta innover seg at dette er en alvorlig situasjon. På bare fem dager registrerte vi over 70 nye smittetilfeller i kommunen vår. Flere skoler, og nå også helsetjenesten, er berørt. At flere hundre innbyggere er i karantene har store konsekvenser, både for den enkelte og for samfunnet.

Vi må alle ta inn over oss at koronaviruset er like smittsomt i Fredrikstad som andre steder i verden. Mange ganger vet vi ikke hvem som bærer smitten før viruset har spredd seg videre. Med tanke på at vi nå har mange smittede i vårt distrikt, er sjansen for å bli smittet større enn den var i sommer. Jeg vil derfor takke alle innbyggere i Fredrikstad for at dere tar situasjonen på alvor, og fortsetter å være flinke til å følge smittevernreglene:

• Vær hjemme hvis du er syk
  • Hold en meter avstand til andre, ikke klemme og håndhilse
  • Vask hendene ofte og godt

Hold deg hjemme og test deg!
De fleste av oss er vant til å gå litt småforkjøla på jobb, trening og fritidsaktiviteter. Det kan vi ikke gjøre nå!

Høsten er høysesong for forkjølelse, og selv om sjansene er små for at den litt såre halsen, eller den rennende nesen, er en koronainfeksjon, kan vi ikke utelukke det før vi er testet.
Det er derfor veldig viktig at alle som får symptomer holder seg hjemme, selv om det bare er en liten forkjølelse. Det kan være avgjørende for at vi unngår å stenge ned samfunnet igjen.

I kommunen har vi laget en egen veileder som ligger på våre nettsider, hvor du kan sjekke hvis du fortsatt lurer. Den er også tilgjengelig på engelsk, somali, kurdisk, polsk og arabisk. Se: https://www.fredrikstad.kommune.no/sykhjemme

Takk for at du tar ansvar, og følger smittevernrådene!

Mvh.
Jon-Ivar Nygård