Oppfordrer til å ta årets influensavaksine

Sesonginfluensaen rammer mellom fem og ti prosent av befolkningen hvert år. I år er vi ekstra utsatt for influensasmitte.

- Gjennom pandemien har vi hatt strenge smitteverntiltak og har derfor ikke opparbeidet oss motstandsdyktighet mot influensaviruset, forteller kommuneoverlege Berit Løkken Finess.

Hun oppfordrer personer i risikogruppen og helsepersonell som har tatt pasientkontakt til å ta årets influensavaksine.

Gratis influensavaksine til risikogrupper

Luftveisinfeksjoner som influensa, RS-virus og covid-19 fører til at vi nå går en annerledes sesong i møte. Vi kan forvente at flere blir syke og dermed at vi får et økende press på helsetjenesten. Det er dette totalbildet som bekymrer kommuneoverlegen.

- Derfor er det viktigere enn noen gang å ta influensavaksine i år, sier Løkken Finess.

I Fredrikstad tilbys risikogrupper gratis vaksine på Vaksinasjonssenteret på Kråkerøy, på samme sted som koronavaksineringen foregår. Vaksinering vil skje i uke 42 og 43.

Barn i aldersgruppen 6 måneder – 5 år som er i risikogruppe og som går på helsestasjonen vil bli kontaktet av helsesykepleier og få tilbud om vaksine der.

Andre, som ikke tilhører risikogrupper, kan ta influensavaksinene mot en egenandel. Disse skal ta kontakt med apotek, eller andre private tilbydere.

Vaksine beskytter mot smitte og alvorlig sykdom

Alle kan bli alvorlig syke av influensa, men noen risikogrupper er mer utsatt for alvorlig sykdom enn andre. Helsegevinsten kan være stor om disse vaksinerer seg.

I en vanlig influensasesong blir ca. 100 personer innlagt på sykehus hver uke, og rundt 900 personer mister livet som følge av influensa. Vaksinen kan både beskytte mot å bli smittet av influensa, samt beskytte mot alvorlig sykdom hvis man likevel skulle være uheldig å bli smittet.

God håndhygiene fortsatt viktig

• Hold deg hjemme hvis du har forkjølelsessymptomer
  • Vask hendene ofte og godt
  • Test deg hvis du er syk eller har hatt nærkontakt med en har fått påvist koronaviruset
  • Vaksiner deg mot influensa hvis du er helsepersonell eller i risikogruppen
  • Vaksiner deg mot Covid-19
Sist oppdatert: 27. oktober 2021

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.