Oppdaterte baderåd for å unngå bakteriesmitte

Folkehelseinstituttet råder personer med åpne sår til å unngå bading i sjøvann fordi høye temperaturer gir bakterier i vannet.

– Kos deg og bad, men følg anbefalingene for å forebygge sykdom, særlig hvis du er i risikogruppen, sier kommuneoverlege i Fredrikstad kommune, Berit Løkken Finess.

Grunnet langvarig varmt vær, har badetemperaturene i en lengre periode vært høyere enn vanlig. Høy vanntemperatur gir bedre vekstbetingelser for visse bakterier, som vibrio og shewanella, som finnes i brakk- og saltvann. Noen av disse kan i sjeldne tilfeller forårsake alvorlige infeksjoner.

– Smitte kan skje ved bading med åpne sår (inkludert nylige tatoveringer). Personer med påvist immunsvikt (feks personer som bruker immundempende medisiner), eldre personer, og personer med leversykdommer eller hemokromatose* er spesielt utsatt, forklarer kommuneoverlegen. Hun sier at sykdomsbildet kan variere fra lettere øregangsinfeksjon, rosen og sårinfeksjon, til mer alvorlig sykdom som blodforgiftning. I sommer har Folkehelseinstituttet fått informasjon om seks tilfeller av alvorlig infeksjon etter bading i Oslofjorden. I et av disse tilfellene har personen blitt syk etter bading langs kysten av Onsøy. Personen er nå utskrevet fra sykehus.

– Folk som ikke har åpne sår kan fortsatt kose seg og bade. Følg imidlertid Folkehelseinstituttets råd, understreker kommuneoverlegen.

Folkehelseinstituttets råd for å forebygge smitte:

• Har du åpne sår – vent med å bade eller dekk til såret med heldekkende og vanntette plaster.
  • Bruk badesko, spesielt hvis du tilhører risikogruppa**
  • Ta korte bad
  • Skyll sår som oppstår under bading med rent vann
  • Tørk deg grundig med rent håndkle
  • Følg med på tegn til infeksjon*** i sår
  • Kontakt lege ved mistanke om sårinfeksjon

Rådene gjelder for hele Oslofjorden, samt ved kysen av Telemark og Sørlandet. For mer detaljerte råd – se Folkehelseinstituttets nettside - https://www.fhi.no/nyheter/2018/hoy-badevannstemperatur-i-sor-norge-fire-smittet-med-vibriobakterie-etter-s/

Kommuneoverlegen i Fredrikstad følger med på situasjonen i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Unngå rå østers

Som følge av de høye vanntemperaturene advarer også Mattilsynet mot å spise rå østers og andre rå skjell fanget i Oslofjorden pga risiko for å bli smittet med vibriobakterier. Det er ingen som er blitt smittet av å spise rå østers, men Mattilsynet har gått ut med rådet utfra et føre-var-prinsipp. Les mer på Matportalen

* Hemokromatose er en tilstand som kjennetegnes ved økt mengde jern i kroppen på grunn av unormalt høyt opptak fra tarmen.
** Personer med påvist immunsvikt, eldre personer, og personer med leversykdommer eller hemokromatose er spesielt utsatt
*** Tegn til infeksjon er smerte, ømmhet, rødhet, varme og puss

Hvilke områder i Fredrikstad finnes bakteriene?

Bakterien kan finnes i salt- og brakkvann som holder over 20 grader over flere dager. Således gjelder dette hele kysten av Østfold siden det har vært en varm sommer.

Kan man spise fisk?

Så lenge man varmebehandler fisken godt, kan man trygt spise fiskefangsten fra sjøen i sommer

Sist oppdatert: 08. august 2018