Min side Meld fra
Kontakt oss

Ønsker å bli fast vertshavn for The Tall Ships Races

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
I sommer fikk vi for fjerde gang oppleve skutefest i Fredrikstad. Torsdag vedtok bystyret at kommunen skal gå i dialog og forhandlinger med Sail Training International (STI) om å bli fast vertshavn for arrangementet.

– Jeg er stolt og glad over at Fredrikstad er ønsket som fast vertshavn for The Tall Ships Races. Ved flere anledninger har vi nå sett hvor stor verdi arrangementet har for byen. Dette er en fjær i hatten til Fredrikstad som arrangørby, Nå ser vi fram til enda flere skutefester her i byen, sier ordfører Siri Martinsen.

Fredrikstad kommune har arrangert The Tall Ships Races fire ganger: i 2005, 2014, 2019 og 2023. Som fast vertshavn vil Fredrikstad ha muligheten til å arrangere skutefest på regelmessig basis, fortrinnsvis hvert fjerde år.

Den overordnede intensjonen med TSR er å fremme internasjonal forståelse, fellesskap og læring mellom ungdommer på tvers av nasjonalitet, kultur, religion, kjønn og sosial bakgrunn. Minst halvparten av mannskapet på skutene som deltar i regattaen skal være mellom 15 og 25 år. Som fast vertshavn vil Fredrikstad sende unge mennesker til å delta i The Tall Ships Races hvert år.

– Ungdommene får opplevelser for livet ved å delta i regattaen. Fra vi arrangerte TSR for første gang 2005 og fram til i år, er det totalt 698 Fredrikstad-ungdommer som har vært medseilere i The Tall Ships Races – mange av disse forteller om livsendrende erfaring ved å være med på dette, forteller direktør for kultur, miljø og byutvikling, Ole-Henrik Holøs Pettersen.

Suksess i 2023

Årets utgave av The Tall Ships Races Fredrikstad bød på skuter, folkeliv, kulturopplevelser og varierende vær. Men det skiftende været la ingen demper på skutefesten. Tvert imot kjente både innbyggere og tilreisende sin besøkelsestid.

Sluttrapporten for TSRF i 2019 viste at det ca143 000 unike besøkende i sentrum under arrangementet. Endelige besøkstall for 2023 er ikke klare, men foreløpige tall indikerer at besøkstallene ender noe høyere enn i 2019.

– Vi vil takke frivillige, kulturaktører, næringsliv, sponsorer, kommuneansatte, og alle andre som har bidratt til årets skutefest. Det er nettopp dette engasjementet byen viser for TSRF som har bidratt til at skutefesten ble en stor suksess, og som gjør Fredrikstad attraktiv som fast vertshavn, sier Ole-Henrik Holøs Pettersen, direktør for kultur, miljø og byutvikling i Fredrikstad kommune.

Om The Tall Ships Races Fredrikstad 2023

  • «Hele sentrum» ble tatt i bruk som arrangementsområde med arenaer i Gamlebyen, Bibliotekparken, Dampskipsbrygga, Værste og Isegran.
  • Det ble gjennomført over 185 kulturarrangementer i løpet av fire dager. Blant annet var det konserter på hovedscenen i Bibliotekparken, underholdning på skutene, opera i Gamlebyen, skumkunst i Kirkeparken og teater for barna på Isegran.
  • Byfergene hadde alle fergene i drift og kjørte kontinuerlig. Totalt hadde byfergene nærmere 9500 passasjerer i løpet av arrangementet.
  • Ca 450 frivillige var i sving før, under og etter arrangementet
  • Til sammen 164 unge mellom 15-25 år fra Fredrikstad var med å seile i 2022 og 2023 – mange av dem for aller første gang! 
  • 37 skuter fra 13 land lå til kai i byen - fra Gamlebyen til Værste.
  • Under TSRF var det ca 2000 mannskap fra de ulike skutene i byen.
  • Totalt var det 36 sponsorer som støttet skutefesten.


Skutefest i Fredrikstad i 2023. Foto: Harry Johansson 

 

Sist oppdatert: 08. september 2023