Min side Meld fra
Kontakt oss

Offisiell åpning av §112 Fredrikstad

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Torsdag 23. mai åpnet Fredrikstads nye kunst- og kulturarena §112 på Gansrød, et område hvor industrisamfunnet møter et vernet våtmarksområde.
Prosjektleder Ingar Guttormsen ønsker velkommen til åpningen. Foto: Øyvind Hansen, Fredrikstad fotoklubb. 

- Dette har jeg gledet meg lenge til å si - velkommen til åpningen av paragraf 112!

Det sa prosjektleder Ingar Guttormsen i Fredrikstad kommune, som med kunstnerisk leder Thomas Østgård i Østfold Internasjonale Teater introduserte verdensfestivalen for de rundt 70 fremmøtte på Gansrød.

Åpningen samlet kunstnere, politikere, samarbeidspartnere og andre interesserte til en ettermiddag fylt med kunnskap, kultur og klimaspørsmål.

På programmet stod blant annet naturveileder og ornitolog Bjørn Frostad og Heidi Yvonne Roos fra FREVAR. De fortalte hver sin side av historien - om naturen og livet på Gansrød, og om hvordan FREVAR jobber med gjenvinning.

Et initiativ vi kan være stolte av 

Tage Pettersen, stortingsrepresentant for Østfold og første nestleder i Familie- og kulturkomitéen på Stortinget, ga ros til kommunens kultursjef som tør sette et hårete mål om å redde verden med kultur.

– La oss utvide vår forståelse og sikre at vi etterlater en verden som er bedre enn den vi selv arvet. Sammen kan vi utgjøre en forskjell, sammen kan vi være de forfedrene fremtidige generasjoner vil se tilbake på med stolthet. La oss begynne denne reisen her i Fredrikstad, i hjertet av §112-festivalen, og vise verden kraften i kulturelt engasjement og kreativ nyskaping, sa Pettersen i sin tale. 

- Dette er et initiativ vi virkelig kan være stolte av i Fredrikstad kommune, sa varaordfører Bjørnar Laabak i det han klippet snoren, laget av blomster for anledningen.

Varaordfører Bjørnar Laabak markerte åpningen med å klippe snoren, laget av blomster for anledningen. Foto: Øyvind Hansen, Fredrikstad fotoklubb.

 

Kunstverk langs kyststien

Landskapsteateret «Watchtower» hadde premiere samme dag, i samme område. Verket består av flere ulike installasjoner plassert langs kyststien som utgjør grensen mellom Frevar og Øra naturreservat. Vandringen representerer en eksistensiell utfordring for vår tid: Hvordan skal vi håndtere stadig økende mengder avfall fra forbrukersamfunnet og samtidig ta vare på naturen? Watchtower kan du oppleve fram til 26. september 2024.

Om §112

Åpningen av §112 markerer starten på en fire måneders periode hvor kunst- og kulturarrangementer skal utforske om vi er gode forfedre. Bakteppet er grunnlovens miljøparagraf (§112). Gjennom kulturopplevelser, samtaler, folkemøter og debatt vil festivalen presentere klimaspørsmål for publikum på en ny måte.

Mer informasjon og flere arrangementer finner du på nettsiden paragraf112.no.  

 

Sist oppdatert: 24. mai 2024