Min side Meld fra

Nytt svømmekurs for innvandrerkvinner

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Aktive Fredrikstad fortsetter sitt vellykkede svømmekurs for innvandrerkvinner, i samarbeid med Kongstensvømmerne. Shoelah Khamoshi (bildet), en tidligere deltaker på svømmekurset, forteller om økt selvtillit og mestring.
VIKTIG LÆRDOM: Shoelah Khamoshi (bildet), en tidligere deltaker på svømmekurset, forteller om økt selvtillit og mestring.

Et nytt kurs startet opp på Haugåsen ungdomsskole onsdag 24. januar. Kurset gir voksne kvinner som ikke kan svømme en unik mulighet til å lære livsviktige ferdigheter i et støttende og inkluderende miljø.

Økt selvtillit og mestring i vannet

Til nå har rundt 60 kvinner deltatt på kurs. Shoelah Khamoshi, en tidligere deltaker på svømmekurset, forteller om økt selvtillit og mestring.

– Jeg lærte mye, jeg kunne litt brystsvømming fra før av, men nå kan jeg også snu meg rundt og svømme på ryggen. Jeg er fortsatt litt redd når jeg er på dypet, men nå har jeg lyst til å lære meg å hoppe i vannet, sier Shoelah (48).

Hun er fra Kurdistan i Iran og kom til Norge og Fredrikstad i 1999, og skryter av et godt tilbud.

Svømmetrener Heidi C. Johansen fra Kongstensvømmerne leder kurset og skaper en trygg arena for kvinnene å utforske svømming.

– Mange av dem som kommer til Norge, har begrensede svømmeferdigheter, spesielt kvinner. Dette kan delvis skyldes manglende muligheter til å praktisere svømming i hjemlandet, enten på grunn av begrensninger knyttet til påkledning eller mangel på tilgang til basseng. I tillegg kommer utfordringene noen har opplevd som følge av krig, sier Johansen.

TRYGGERE I VANNET: Til nå har rundt 60 kvinner deltatt på kurs. Shoelah Khamoshi foran til høyre.

Stort behov for svømmeopplæring blant voksne

Det er et betydelig behov for svømmeopplæring blant voksne i Fredrikstad, spesielt blant innvandrerkvinner. Gjennom folkehelsesatsingen Aktive Fredrikstad, støttet av midler fra Statsforvalteren, har kommunen etablert svømmekurs for å imøtekomme dette behovet.

Det første kurset startet i fjor vår. Alle kurs er fulle denne våren, men også Frivilligsentralene arrangerer lignende kurs for voksne som ikke kan svømme. Aktive Fredrikstad og Kongstensvømmerne ønsker også å tilby kurs for menn til høsten.

Anne Skauen, programleder for Aktive Fredrikstad – Global Active City, understreker viktigheten av å lære voksne å svømme for å fremme trygghet og aktivitet langs vannet.

– Å kunne svømme åpner ikke bare opp for fysisk aktivitet, men er også en avgjørende ferdighet for å kunne ferdes trygt ved sjøen. Det er viktig i en kystkommune som Fredrikstad, sier Skauen.

Kriterier for påmelding

Påmelding til nye kurs åpner ikke før august. For å delta, må du oppfylle følgende kriterier:

• Kvinne, bosatt i Fredrikstad
• Over 20 år