Min side Meld fra

Flerkulturelle lærer helsenorsk

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Fredrikstad kommune har fått ekstra midler til å lære flerkulturelle lærlinger helsenorsk.
PIONERER: Fra venstre Mariann Hovda, lærlingkonsulent i Fredrikstad kommune, sammen med lærlingene Jamou Roudaina, Vian Saleh, Farhiya Kasim Mursal, Dalia Ahmad Ibrahim Katawi, Rawaa Grgos Albtros og Lamis Khalil Aktaa.

– Dette betyr mye for meg. Det er viktig at pasientene føler seg trygge når jeg kommuniserer med dem, og at jeg bruker riktig språk når jeg skriver i journalen, sier Rawaa Grgos Albtros.

Fra Syria har hun utdanning som ingeniørassistent. Der jobbet hun med i byggetillatelser 13 år. Hun kom til Norge på grunn av krigen i Syria oktober 2015.

Etter to år på videregående skole, venter nå to år som lærling som helsefagarbeider i Fredrikstad kommune.

Banebrytende og unikt

I et nytt prosjekt i Fredrikstad kommune vil flerkulturelle lærlinger motta ekstra opplæring, inkludert ekstra skoledager og veiledning i praksis. Dette vil hjelpe dem med å styrke sin kompetanse i helsenorsk, noe som er avgjørende for å lykkes i helsevesenet.

Mariann Hovda, lærlingkonsulent i Fredrikstad kommune, leder prosjektet.

– Det har ikke vært gjort før på denne måten. Målet er å få flere til å bestå fagprøve. Dette er kompetanse som Fredrikstad kommune har god bruk for, sier Hovda.

– En viktig del av prosjektet er å utvikle veiledernes kompetanse i å undervise i helsenorsk. Veilederne vil delta i kurs i Oslo for å lære de beste metodene for å undervise lærlingene i dette faget. De vil også få tett oppfølging og veiledning i praksis for å kunne støtte lærlingene på best mulig måte, utdyper Hovda.

Hun påpeker at prosjektet er banebrytende og unikt, da det aldri før er gjennomført på denne måten. Med støtte fra 20-30 veiledere som spesialiserer seg på å undervise i helsenorsk, vil Fredrikstad kommune være godt rustet for fremtiden og kunne tilby enda bedre helsetjenester til alle innbyggere.

Pengene som er tildelt, skal brukes til språkopplæring i helsenorsk, med ekstra skoledager og veiledning i praksis for flerkulturelle lærlinger. Hver mandag i 19 uker skal deltagerne ha undervisning på Podium jobb og karrieresenter Fredrikstad.

Tre kommuner er valgt ut

Silje Henriksen, administrerende direktør i Podium AS, påpeker at Podiums samfunnsoppdrag handler om å gjøre utenforskap til medarbeiderskap.

– Vi ønsker at våre deltakere skal føle seg komfortable med å kommunisere på helsefagspråk med pasienter, kolleger og ledere. Vi vil at de skal mestre det å skrive journaler og rapporter. Dette kurset skal hjelpe dem med å bli dyktige fagarbeidere, sier Henriksen.

Prosjektet et samarbeid mellom fylkeskommune, KS og Udir hvor tre kommuner er valgt ut for å være med: Drammen, Lørenskog og Fredrikstad kommune.

– I disse kommunene har vi flere minoritetsspråklige lærlinger med språkutfordringer. Det vil ses på hvilke tiltak som virker best inn mot målgruppen, og som Udir kan bruke som pedagogisk/metode for språkopplæring av lærlinger i fremtiden, sier Ingar Løkkeberg Jansen, fagleder for lærlingordningen i Fredrikstad kommune.

Fredrikstad kommune er godkjent innen 14 fagområder og har i snitt 170 lærlingekontrakter til enhver tid. I 2022 var det 81 som avla fagprøve i Fredrikstad kommune og alle fikk bestått sin fagprøve. I vår ble Fredrikstad tildelt prisen for årets lærebedrift 2022, i konkurranse med over 1000 andre lærebedrifter i Viken fylkeskommune.

Sist oppdatert: 03. oktober 2023