Ny visjon: Den lille verdensbyen

Fredrikstad kommunes nye visjon er: Den lille verdensbyen.

Bystyret vedtok visjonen torsdag. Visjonen ble vedtatt som en del av Kommuneplanens samfunnsdel. Mens planverket skal hjelpe oss å håndtere utfordringene og å utvikle byen i riktig retning, skal visjonen få oss til å strekke oss litt ekstra for å nærme oss drømmen vår. Den lille verdensbyen sier noe om hva vi drømmer om å være – hva vi skal strekke oss etter.

Se ordfører Jon-Ivar Nygård og samfunnsplanlegger Ina Tangen forklare den nye visjonen

LILLE

Fredrikstad er ikke bare sentrum og det urbane. Vi er også lokalsamfunn, ildsjeler, hverdagsmennesker, breddeidretten, velforeninger, marka og kysten. I et fremtidsperspektiv handler det om å ta vare på det lokale, ta vare på «det lille» som gjør Fredrikstad til den flotte byen den er. Vi skal samtidig ta vare på våre naturperler slik at innbyggerne kan nyte stillheten enten i skogen eller ved vannet rett ved der de bor. Det «lille» gjør Fredrikstad unikt.

VERDENSBYEN

Porten til Europa. Store skuter fra hele verden har reist til og fra Fredrikstad gjennom historien. Vår kontakt med verden der ute har gitt inspirasjon til byens utvikling. Industri har blitt lagt ned, men nye byområder har kommet frem. Fredrikstad er i ferd med å bli en urban og mangfoldig by, med et rikt kulturliv. Folk ønsker å bo her, og folk reiser hit for å lære. I et fremtidsperspektiv handler det om å videreutvikle det urbane, satse på kultur, kompetanse og innovasjon. I en verdensby er det lov å drømme. De som tenker stort blir applaudert hos oss.

Hva er en visjon?

• En visjon handler alltid om framtida og hvordan man ser for seg at den bør bli. Den skal være noe å strekke seg etter.
  • En visjon skal ikke beskrive hva vi er eller skal gjøre, men si noe om hvordan vi ønsker å bli oppfattet og hva vi sammen skal bli.
  •  En visjon skal beskrive en tilstrebet tilstand, en drøm å nå.
  • En visjon må også være slik formulert at den uten tenkepause kan gjentas av hvem som helst, både internt og eksternt.

Det årnær sæ

Fredrikstad kommunes visjon i forrige samfunnsdel var:

«Det årnær sæ gjennom å prioritere:

• Kunnskap
  • Kultur
  • Klima

Det årnær sæ gjennom partnerskap, gjennom lokalt og regionalt samarbeid og gjennom et forpliktende samarbeid med staten.»

Flere har i høringsperioden uttrykt ønske om å ta med seg Det årnær sæ videre.

– Det årnær sæ er et godt slagord. Det skal fortsatt være et slagord som man bruker i Fredrikstad, men visjonen vår er Den lille verdensbyen. Det årnær sæ kommer alltid til å følge med oss videre, men det er Den lille verdensbyen som skal være den rettesnora som skal sørge for at Fredrikstad skal være en åpen og inkluderende by med plass til alle, sa gruppeleder i Arbeiderpartiet, Atle Ottesen, under formannskapsmøtet forrige uke.

Sist oppdatert: 27. april 2018