Anbefaler munnbind på kollektivreiser

Fredrikstad kommune oppfordrer nå til bruk av munnbind på buss og ferge i Fredrikstad og Hvaler, når det ikke er mulig å holde en meters avstand.

Dette, kombinert med at vi ser det er vanskelig å holde avstand på fulle busser og ferger, gjør at vi nå anbefaler bruk av munnbind på kollektivreiser her i byen, forteller kommuneoverlege Guro Steine Letting.

Fredrikstad kommune og Hvaler kommune samarbeider om anbefalingen. Folk oppfordres dermed å bruke munnbind på kollektivreiser både i Fredrikstad og Hvaler. Det er de over 12 år som skal bruke munnbind.

Kommuneoverlegen understreker at å holde avstand fortsatt er det viktigste vi kan gjøre for å begrense smitte.

– Munnbind er ikke en erstatning for de grunnleggende smitteverntiltakene. Vi skal fortsatt holde avstand, vaske hendene og holde oss hjemme når vi er syke. Anbefalingen om munnbind gjelder på buss- og fergereiser der folk ikke klarer å holde en meters avstand, samt på taxireiser med flere passasjerer og/eller som varer i mer enn 15 minutter, sier Steine Letting.

I tråd med nasjonale retningslinjer anbefales ikke barn under 12 år å bruke munnbind. Barn under to år frarådes bruk.

Ordfører i Fredrikstad kommune, Jon-Ivar Nygård, stiller seg bak beredskapsledelsens beslutning om å anbefale munnbind på kollektivreiser der det ikke er mulig å holde en meters avstand. Han appellerer samtidig til at folk viser raushet og forståelse for at ikke alle kan bruke munnbind.

– Buss og ferge er viktige framkomstmidler for folk som skal på jobb og skole i Fredrikstad. Munnbind er derfor en god løsning når det ikke er mulig å holde avstand. Så vil det alltid være personer som, av helsemessige årsaker, ikke kan bruke munnbind. Det må vi akseptere og vise toleranse for, sier Nygård.

Kommuneoverlegen oppfordrer alle til å sette seg inn i riktig bruk av munnbind. Se hvordan du skal ta av og på munnbind på FHIs nettsider

Anbefalingen om bruk av munnbind på kollektivreiser, når det ikke er mulig å holde en meters avstand, gjelder fra midnatt 5. november 2020.

Sist oppdatert: 05. november 2020