Når skal jeg holde meg hjemme?

Kommuneoverlegen gir deg her råd om når du skal holde deg hjemme fra barnehagen, skolen eller jobben. Info også på andre språk. Oppdatert 23.09.20.

NB! Denne informasjonen kan bli oppdatert.

Det viktigste vi kan gjøre for å holde koronaviruset tilbake er å holde avstand, vaske hender og holde oss hjemme når vi er syke. Men hvor syke skal vi egentlig være for å holde oss hjemme? Her kommer en liten utdyping om det å holde seg hjemme.

Dersom formen er som den pleier å være trenger man ikke å holde seg hjemme
Føler du deg i normal tilstand, så er alt ok. Du trenger ikke å være hjemme selv om du småhoster litt eller har litt rennende nese, dersom dette er noe du pleier å gjøre (som f.eks ved allergi, astma, e.l.), og det er uforandret. Barn i barnehagealder og småskolen som kun får litt rennende nese er også ok. De trenger ikke å holde seg hjemme.

Alle med nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon, bør holde seg hjemme. Noen skal testes.
- Dersom symptomene er kraftige, som feber, frysninger, hoste eller dårlig allmenntilstand, skal du holde deg hjemme og ta kontakt med koronasenteret med en gang, for avtale om test (uansett alder). Tlf. 69 38 11 08.
- Dersom symptomene er milde, som sår hals eller litt tetthet i nesa, skal du holde seg hjemme, men kan se an til dagen etter før du ber om koronatest. Dersom symptomene fortsatt er tilstede dagen etter:

• og du er over 12 år, ringer du koronasenteret for avtale om test.
  • og du er 0-12 år, kan du se an symptomene en dag til, men dersom symptomene fortsatt er der da, ringer dere koronasenteret for avtale om test. Man skal uansett ringe dersom symptomene forverres (på linje med «kraftige symptomer» beskrevet over).

Man skal holde seg hjemme til man er frisk igjen.

Ved gjennomført og negativ test:

• Vær hjemme til allmenntilstanden er god.

Dersom test ikke er gjennomført (altså formen er fin igjen etter de 1-2 dagene "se an"):

• Voksne skal holde seg hjemme til de er helt symptomfrie.
  • Barn i barnehage- eller barneskolealder skal holdes hjemme til allmenntilstanden er god. Det vil si at dersom formen igjen er helt fin, som den pleier, og det kun er et par host om dagen eller litt snørring igjen, kan barnet igjen møte i barnehage/skole.

Dersom man er testet og testen er positiv, blir man kontaktet og får informasjon om hvilke råd som gjelder og hvor lenge man må være hjemme i isolasjon.

Du finner også mer informasjon på www.fredrikstad.kommune.no

Husk de viktigste reglene
- Hold deg hjemme hvis du er syk – og test deg hvis du bør
- Hold avstand – ikke klemme eller håndhilse
- God håndhygiene med såpe eller antibac

Flere svar på spørsmål om koronaviruet her.

Kommuneoverlegen i Fredrikstad kommune

Oversettelser