Min side Meld fra

Nå kommer historien om Odins øy fra 1905 til 1994

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Torsdag 30. mai er det åpen boklansering for bind 6 og 7 av Onsøys historie, på Bøndenes hus på Kolberg i Onsøy, klokken 18.00.
Velkommen til lansering av Onsøys historie.

Forfatter Nils E. Øy vil være til stede for signering av bøker, og det blir kulturinnslag ved blant annet Onsøymusikken og Bjørnar Spydevold.

Onsøy har en lang og interessant historie, fra oldtiden til våre dager. Frem til 1905 er historien beskrevet i fem tidligere bind, utgitt i årene 1993 til 2013.

Nå er det klart for lansering av bind 6 og 7, som utgis av Fredrikstad kommune og Onsøy Historielag. Bind 6 dekker perioden fra 1905 til 8. april 1940. Bind 7 tar for seg krigsårene, etterkrigstiden og tiden frem til Onsøy gikk inn i storkommunen Fredrikstad 1. januar 1994.

Historien om Onsøy er fullført

Med noen tilbakeblikk på Onsøys kysthistorie på 1800-tallet i bind 6 og oppsummering av protestlistenes liv i storkommunen i bind 7, byr de to bindene på mer enn hundre års spennende bygdehistorie. Dette er de to siste bøkene i serien om Onsøy, som med sine 7 bind har dekket historien fra forhistorisk tid frem til i dag.

Krig og epidemi

Perioden omfatter to verdenskriger, én heftig smuglerkrig og mange alvorlige epidemier som rammet både dyr og mennesker. En av landets mest alvorlige tilfelle av tyfoidfeber rammet Onsøy hardest i 1927, selv om den er kalt «Fredrikstad-epidemien». Under epidemien ble kongen og dronningens feltlasarett satt opp i lokalene til bruksskolen på Gressvik.

De første krigshandlingene i Norge under andre verdenskrig skjedde på Rauer i Onsøy allerede 8. april, men det gikk flere dager før de tyske troppene invaderte landdistriktet. Tyskerne bygde mer enn hundre store og små krigsinstallasjoner i bygda, særlig med sikte på å hindre alliert landgang i Onsøy under krigen. Krigsårene er omtalt over nær 200 sider i de to bindene.

Inn i storkommunens tid

Onsøys areal utgjør omkring 40 prosent av storkommunen Fredrikstad. Det var også her motstanden mot storkommune var størst. Det fremkommer i bind 7 at Arbeiderpartiet var nær ved å holde Onsøy utenfor sammenslutningen.

De to nye bindene utgjør til sammen 982 sider og er rikt illustrert, med over tusen illustrasjoner og med omfattende registre. Omkring 3 500 personer er navngitt og øvrige registre omfatter omkring 3 300 navn på blant annet steder, organisasjoner og bedrifter.

Sist oppdatert: 28. mai 2024