Min side Meld fra
Kontakt oss

Nå kjører vi ut matavfallsdunker til 1100 husstander

I disse dager forberedes oppstart for prøveprosjekt matavfall i Fredrikstad kommune. Det er utvalgte husstander på østsiden som i første omgang får være med på ordningen.

Oppstart 1. februar
Prøveprosjektet starter ikke før 1. februar, men allerede nå får husstandene dunkene levert hjemme.
-Alle som skal være med i ordningen har fått et brev hjem i postkassen hvor vi har informert om at vi kommer. Nå har vi startet utkjøringen av dunker, informasjonshefte og poser til husstandene, sier André Svendsen, virksomhetsleder Renovasjon i Fredrikstad kommune.
Han håper folk vil ta godt imot renovatørene når de kommer og at folk gleder seg til å komme i gang.
-Undersøkelser viser at svært mye av det som går i restavfallet i dag faktisk er matavfall. Når det går i restavfallet blir det brent og går til oppvarming. Fra et miljøperspektiv vil det være mye bedre å utnytte ressursene som faktisk finnes i matavfallet, sier han.

Biogass og jordforbedringsprodukter
Matavfallet som leveres inn i Fredrikstad kommune skal brukes til å produsere biogass og jordforbedringsprodukter. I Oslo kommune har de estimert at en buss som kjører på biogass kan kjøre 250 meter for hver eneste matavfallspose som kommer inn.
-Det er stort potensiale for å bidra til et mer miljøvennlig nærmiljø når du sørger for at matavfallet ditt kan brukes til f.eks. miljøvennlig drivstoff, så dette håper vi de aller fleste kommer til å slutte opp om.

Innsamling for alle i 2023
Prøveperioden som starter 1. februar skal benyttes til å samle inn erfaringer. I 2023 blir det lovpålagt for alle kommuner å ha en ordning for innsamling av matavfall, og planen er at det derfor skal samles inn fra alle husstander allerede neste år.
-Det er viktig for oss å ha et prøveprosjekt, slik at vi får til en løsning som fungerer best mulig for innbyggerne når dette blir en ordning som omfatter alle husstander, avslutter han.

Utkjøring av matavfallsdunker

Sist oppdatert: 12. januar 2022