Nå er det viktig med god håndhygiene

Høst og vinter er tiden for omgangssyke med norovirus. God håndhygiene minsker risikoen for at du blir smittet og beskytter mot videre spredning av viruset.

Høst- og vintermånedene er høysesong for mage-tarminfeksjoner, og norovirus er den vanligste årsaken. Norovirus spres lett fra person til person, og nå er vi inne i en tid der mye folk ofte er sammen i større eller mindre forsamlinger.

Sykdommen er vanligvis mild og går over av seg selv etter 1-3 dager hos ellers friske personer. Det tar 12-48 timer fra man blir smittet til man blir syk. Symptomene er akutt kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. I tillegg får mange influensalignende symptomer som feber, muskel- og leddverk og hodepine.

De syke er mest smittsomme dersom de kaster opp og har diaré. Men det er også risiko for smitte etter at symptomene har gitt seg. De som har omgangssyke eller mistenker at de kan være smittet bør være ekstra nøye med håndhygienen. De bør ikke lage og servere mat som andre skal spise. Etter 48 timer er smitterisikoen mindre. Dette er grunnen til at barnehagebarn bør holdes hjemme i 48 timer etter at symptomene har gitt seg. Det samme gjelder helsepersonell som steller svært syke pasienter og alle som tilbereder eller serverer mat som andre skal spise.

De viktigste forbyggende tiltakene er grundig håndvask med såpe og vann og god toalett- og kjøkkenhygiene.

- Alkoholbaserte hånddesinfeksjonsmidler har begrenset effekt på norovirus. Håndvask med såpe og rennende vann er mer effektivt, sier kommuneoverlege Lise Wangberg Storhaug.

Ved sykdom i hjemmet bør tilsølte overflater tørkes av med husholdningspapir med det samme. Overflatene gjøres deretter rene med rengjøringsmiddel og vann. Vanlig klorinoppløsning kan gjerne brukes også på alle berøringspunkter som dørhåndtak, vask og toalett.

Sist oppdatert: 06. desember 2018