Min side Meld fra
Kontakt oss

Brannvesenet: – Lei redningsvest av oss

– Hadde flere vært flinke til å bruke redningsvest, hadde ikke like mange mistet livet i drukningsulykker, sier Jan Selnes i Fredrikstad brann- og redningskorps – beredskap.
LEIER UT VESTER: Jan Selnes i Fredrikstad brann- og redningskorps – beredskap ber folk være varsomme ved og i vann  – og gjerne leie redningsvest på brannstasjonen. Skjer det en ulykke, rykker dykkerbilen (bak) ut med redningsdykkere.
LEIER UT VESTER: Jan Selnes i Fredrikstad brann- og redningskorps – beredskap ber folk være varsomme ved og i vann – og gjerne leie redningsvest på brannstasjonen. Skjer det en ulykke, rykker dykkerbilen (bak) ut med redningsdykkere.

Sommeren er dessverre høysesong for drukningsulykker. Mellom juni og august skjer rundt 40 prosent av alle drukningsulykker. Drukning i forbindelse med bruk av fritidsbåt, fall fra land og under bading er de vanligste årsakene. I mai døde fem mennesker som følge av drukningsulykker. Så langt i år har 25 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

– Publikum bør ringe nødnummer 110 raskest mulig ved mistanke om drukning, sier Jan Selnes i Fredrikstad brann- og redningskorps – beredskap. 

Sekundene teller

Fredrikstad brannvesen har en dykkeravdeling med redningsdykkere. Avdelingen dekker Østfold og deler av svenskekysten. En komplett dykkerbil står klar for uttrykning på brannstasjonen i Fredrikstad sentrum.  

Fredrikstad brann- og redningskorps dekker både i Fredrikstad kommune og Hvaler kommune – et område med mange øyer og mye kystlinje. I tillegg renner Vesterelva renner gjennom Fredrikstad sentrum. Det er mye trafikk både på elva og på brygga i sentrum. I elva er det ofte sterk strøm og dårlig sikt.  

– Vi vet altså at alarmen vil gå. Når den gjør det, er det sekunder som teller, sier Selnes.  

Brannkonstabelen minner om badevettreglene og sjøvettreglene.Han ber foreldre om å være mer oppmerksomme på barna når de bader. Drukning skjer ofte i det stille, og kan være vanskelig å oppdage.  

– Det går skremmende fort når et barn drukner. Det skjer som oftest ikke med rop og viftende armer, men kan gå stille for seg. Legg derfor bort mobilen eller andre ting som distraherer deg, og ha full oppmerksomhet på ungene når de er i vannet. Det er viktig at barna lærer seg å svømme tidlig, sier Selnes.  

– Voksne bør følge med på ungene selv om de har på seg redningsvest. Hvis vannet er for grunt, er det ikke alltid at redningsvesten snur barnet over på ryggen, påpeker Selnes.  

Brannvesenet leier ut redningsvest  

I fjor druknet 75 mennesker her til lands, ifølge Redningsselskapet. Hele 60 prosent av de som omkom var 60 år eller eldre. Selnes er derfor opptatt av å formidle at brannstasjonen leier ut redningsvester til både voksne og barn.  

Pris pr. vest er 20 kroner for ett døgn, 40 kroner for en helg og 100 kroner for en uke. Vestene kan leies i tidsrommet kl. 08.00–21.00 alle dager.  

– Leier du en redningsvest på Fredrikstad brannstasjon, støtter du samtidig en god sak, opplyser Selnes.  

Pengene som kommer inn på å å leie ut redningsvester, går uavkortet til driften av en brannstasjon som brannvesenet er faddere til i Fredrikstads vennskapsby San Martin i Guatemala.  

– Hvert år sender brannvesenet i Fredrikstad penger til vedlikehold og utstyr til Guatemala. Jo bedre somre vi har her i Fredrikstad-distriktet, dess større er utleievirksomheten, og jo mer penger kan vi sende til våre venner i Guatemala, sier han.  

Fredrikstad brannvesen har drever med utleie av redningsvester i rundt 35 år. Etter at det i 2015 ble påbudt med godkjent flyteutstyr til alle om bord i båt, tok utleie av redningsvester seg kraftig opp.  

Takket være pengegaver fra foreninger og enkeltpersoner, blir det supplert med nye redningsvester nesten hvert eneste år. 

Sist oppdatert: 22. juni 2022