Min side Meld fra
Kontakt oss

Fra Fredrikstad til Frankrike som lærling i kommunen

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Andrea Nygren Johansen (19) er den første lærlingen fra Fredrikstad kommune som har dratt på internasjonal utveksling.

 

Bilde fra gågata i  Fredrikstad, av Andrea Nygren Johansen (19) er den første lærlingen fra Fredrikstad kommune som har deltatt i en internasjonal utveksling gjennom EUs Erasmus+ utdanningsprogram.
INTERNASJONAL ERFARING: Andrea Nygren Johansen (19) er den første lærlingen fra Fredrikstad kommune som har deltatt i en internasjonal utveksling gjennom EUs Erasmus+ utdanningsprogram.

Uten å kunne et ord fransk, søkte Andrea Nygren Johansen (19) om læreplass i Frankrike. Hun hadde da læreplass som barne- og ungdomsarbeider i Gaustadgrenda barnehage, som er eid av Fredrikstad kommune.

– I oppveksten var jeg veldig glad i å reise. Drømmen var å kunne oppleve et nytt land å kombinere det med jobb. Jeg valgte Frankrike siden jeg aldri hadde vært der før, og for å oppleve en helt annen kultur enn det jeg er vant til, forteller Andrea.

Tre måneders praksis i Toulouse

Andrea fikk læreplass i en Montessori-barnehage byen Toulouse sør i Frankrike. Oppholdet varte i tre måneder, fra 6. januar til 6. april i år. Andrea skulle gjerne vært der lenger.

– Tre uker med språkopplæring ga meg det nødvendige fundamentet. Selv om det var krevende i begynnelsen, er det ikke uoverkommelig, sier Andrea.

Hun har nå Europass, som er en attest for det hun har gjennomført og lært i utlandet. Europapasset gjør det mulig å jobbe i Frankrike når hun er ferdig med fagbrevet, noe som Andrea synes virker fristende.

– Å få ta en del av læretiden i Frankrike er noe jeg er svært takknemlig for. Jeg har vokst mye på det personlig. Før våget jeg ikke en gang ta bussen til byen alene, forteller 19-åringen fra Manstad.

Årets lærebedrift

Fagleder Ingar Løkkeberg Jansen i Fredrikstad kommune sier at kommunen ønsker å være en attraktiv arbeidsplass for unge arbeidstakere.

– Fredrikstad er faktisk Vikens største selvstendige lærebedrift, og har i dag 157 aktive kontrakter, opplyser Løkkeberg Jansen.

Tilbudet til Fredrikstad kommune spenner over en rekke fag som anleggsgartnerfaget, barne- og ungdomsarbeiderfaget, byggdrifterfaget, ernæringskokkfaget, helsearbeiderfaget, IT-driftsfaget, mediedesignerfaget, renholdsoperatørfaget, service- og administrasjonsfaget, vaskerioperatør, dataelektroniker, brannforebygger, gjenvinningsoperatør og sikkerhetsfag/vekter.

Tidligere i år ble Fredrikstad kommune kåret til årets lærebedrift, i konkurranse med over 1000 andre lærebedrifter i Viken fylkeskommune.

To søknadsfrister

Programmet Læretid i Europa er finansiert gjennom EUs utdanningsprogram Erasmus+. Programmet har cirka 50 plasser, og gjør det mulig å få godkjent deler av læretiden sin i utlandet.

Når du reiser på et Erasmus+ praksisopphold får du tilskudd til reise og boutgifter, som i de fleste tilfeller dekker alle kostnader bortsett fra lommepenger. Andrea fikk lønn fra Fredrikstad kommune de tre månedene hun var i Frankrike.

Det er to søknadsfrister per år for utplassering. Første frist er 1. oktober, og denne gjelder for utplassering på våren, som strekker seg fra januar til april. Den andre fristen er 1. mars, som gjelder for utplassering på høsten, altså i perioden fra september til desember.

Sist oppdatert: 14. september 2023