Min side Meld fra
Kontakt oss

8. mars: Fire kvinner som brenner for jobben

Tradisjonelle kjønnsroller utfordres av fire kvinner i Fredrikstad brannvesen.
F.v. Charlotte Jakobsen (30), Nina Brændhagen (43), Luna Sangiorgio (43) og Anette Neumann Garder (34)
Kvinner i mannsdominerte yrker, f.v. brannkonstabel Charlotte Jakobsen (30), brannkonstabel Nina Brændhagen (43), brannforebygger Luna Sangiorgio (43) og feierinspektør Anette Neumann Garder (34). Alle er ansatt i Fredrikstad brannvesen. 

I en bransje tradisjonelt dominert av menn, markerer Charlotte Jakobsen (30) og Nina Brændhagen (43) seg som de eneste kvinnelige brannkonstablene i Fredrikstad og på Hvaler.

– Det er fint å kunne hjelpe mennesker i en sårbar situasjon. Så er jobben veldig variert og meningsfull, jeg vet aldri hva jeg skal gjøre når jeg kommer på jobb, sier Jakobsen, som ble ansatt i Fredrikstad brannvesen for fire år siden.

Fysiske tester

Med en master i idrettsmedisin og erfaring som miljøterapeut i fengsel, tok Jakobsen utfordringen med å sende inn en søknad. Hennes bakgrunn som treningsinstruktør og aktiv fotballspiller i Kolbotn ga henne godt grunnlag for å takle de fysiske testene som hun måtte gjennom.

Nina Brændhagen (43) har nylig trådt inn i rollen som deltidsbrannkonstabel på Hvaler. Hennes engasjement og ønske om å gjøre en forskjell i lokalsamfunnet var motivasjonen. Til vanlig har hun kontorjobb hos hjelpemiddelsentralen.

Feierinspektør

Luna Sangiorgio (43) og Anette Neumann Garder (34) bringer også unik bakgrunn inn i brannvesenet. De jobber som brannforebyggere, et yrke som tidligere hadde tittelen feier.

Sangiorgio, med erfaring som legesekretær og frivillig på redningsskøyta i Skjeberg, søkte etter en mer aktiv jobb, mens Neumann Garder, med bakgrunn i restaurantfaget og interiørbransjen, søkte ektemannens jobb da han sluttet og begynte i brannvesenet i Sarpsborg. Neumann Garder har siden avansert til feierinspektør.

 Både Luna og jeg søkte jobb i brannvesenet for å gjøre en forskjell og forebygge brann hos innbyggerne i fredrikstad, forteller Neumann Garder.

Inkludert kontorpersonell er ni kvinner ansatt i Fredrikstad brannvesen.

 I løpet av året skal vi lyse ut flere nye stillinger her i Fredrikstad, og ønsker å øke bredden og mangfoldet i kollegiet vårt ytterligere, sier brannsjef Stein D. Laache.

Sist oppdatert: 07. mars 2024