Min side Meld fra
Kontakt oss

Kunståpning på Helseparken Onsøyheimen

Kunst spiller en betydelig rolle for menneskers fysiske og psykiske helse, og nå er verkene på nye helseparken tilgjengelige for pasienter, besøkende og medarbeidere.

Dette er det største kunstprosjektet gjennomført i et nybygg i Fredrikstad kommune, med et budsjett på 3,6 millioner kroner. Disse skal bidra til interessante og inspirerende omgivelser for alle som bruker bygget. Kunstkomiteen har vært opptatt av at verkene skal være av høy kunstfaglig kvalitet, og invitere til trygghet, tilhørighet, refleksjon, undring og glede.

– Dette er virkelig retningslinjer om kunst i offentlig rom i praksis, sa ordfører Siri Martinsen under kunståpningen i helseparken onsdag. – Målet vårt var mest mulig opplevelser for budsjettet, sa leder for kunstkomiteen, Erik Skauen. Syv kunstnere har bidratt med verkene i ulike materialer plassert ute og inne på nye Onsøyheimen helsepark på Gressvik.

Kunstvandring

Kunstnerne har latt seg inspirere av naturen og omgivelsene i Onsøy, og av menneskene som bor i området. Flere av kunstnerne har også selv lokal tilknytning til Fredrikstad. Kristine K. Wessel, prosjektleder og kurator, ledet en kunstvandring sammen med alle kunstnerne, der publikum fikk høre mer om alle verkene og bakgrunnen.

Kunstverkene er nøye plassert i og rundt helseparken for å komme mest mulig til rette, og for å gi gode opplevelser til beboere og besøkende.

Kunstnere og kunstverk på nye Onsøyheimen helsepark

• Abel Sawe – Moderskipet
• Ingrid Aarvik Berge – Skinnerflo
• Håkon Anton Fagerås – Høyt oppe – langt ned
• Gunn Harbitz – Kapsel
• Cathrine Kullberg – Hjemsted og videre
• Jens Stegger Ledaal – Ufullkommen
• Birthe Marie Løveid – Vekst i miljø

I tillegg til disse verkene er nærmere 40 verk fra kunstsamlingen fra gamle Onsøyheimen tatt med og stilt ut i den nye helseparken. Mange av disse er restaurerte og omrammet.

Les mer om kunstnerne og alle kunstverkene på Helseparken Onsøyheimen her.

Les mer om kunsten i Fredrikstad kommune og retningslinjer for kunst i offentlige rom.

Bilder fra kunståpningen på Helseparken Onsøyheimen 24. mai

Kunstvandring ledet av kurator Kristine K. Wessel
"Moderskipet" av Abel Sawe
Alle som var tilstede på kunståpningen samlet foran inngangen til Helseparken Onsøyheimen
Kristine Wessel overrekker blomster til kunstnerne under åpningen av kunsten på Helseparken Onsøyheimen
Christine Kullbergs verk "Hjemsted og videre" som troner 20 meter over bakken på utsiden av helseparken
Gunn Hartbitz' verk i stein heter "Kapsel"
"Vekst i miljø" var opprinnelig en vannskulptur som Birthe Marie Løveid laget i 1982. Nå har den fått ny plass foran inngangen til helseparken.
"Skinnerflo" er inspirert av landskapet og fuglene i Onsøy. Den ungen kunstneren Ingrid Aarvik Berge har laget verkene i ulltekstil.
"Høyt oppe - langt ned" er to skulpturer av en mann og en kvinne plassert ved inngangen av helseparken. Kunstneren Håkon Anton Fagerås vil vise hverdagsmenneskene.
Jens Stegger Ledaals "Ufullkommen" er hans første verk i stein, og de sekskantede formene er typisk for hans arbeid.
Sist oppdatert: 24. mai 2023