Min side Meld fra
Kontakt oss

Kulturkonfirmasjon for niendeklassinger

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
I starten av mai var 900 elever gjennom kulturkonfirmasjon på St. Croix. Neste års niendeklassinger kan glede seg til tilsvarende arrangementer i slutten av september i år, i uke 39.
KREATIVT: Nada Wary (14), elev fra Vestbygda ungdomsskole, med sitt kunstverk.

En uke i starten av mai ble alle på 9. trinn i Fredrikstad invitert til St.Croix-huset i regi av Den kulturelle skolesekken. Rundt 900 elever fikk oppleve «Kulturkonfirmasjon», en dag fylt med kulturopplevelser som konsert med unge artister, kunstutstilling, animasjonsfilm og workshops som for eksempel kunst med lær, kunstmaling og film.  

Se video fra kulturkonfirmasjon her

– Kulturkonfirmasjon er ikke konfirmasjon i vanlig forstand, verken kristen eller humanetisk. Vi vil bare sette fokus på at de unge nå er blitt så gamle at tiden er inne til å finne sin egen måte å uttrykke seg på. Finne sin egen kreativitet og arena. Stå for noe og bli mer selvstendig, sier Line Christin Eger Heed, kulturkonsulent på St. Croix-huset.  

KUNST MED LÆR: – De er gøy med litt forandring, sier Lilja Madsen (14) fra Vestbygda ungdomsskole. Hun lager et nøkkelknippe i skinn.  

På en annen workshop males det. Nora Bendz Amrhar (15), også elev ved Vestbygda ungdomsskole, er i gang med et bilde som hun kaller «Kaos».  

– Jeg er interessert i kultur. Jeg gledet meg mest til å male, siden jeg ikke har gjort det på en stund, sier Nora.  

Kulturhuset St. Croix er en offentlig virksomhet i Fredrikstad kommune. Første året St.Croix-huset arrangerte kulturkonfirmasjon var i 2014. Siden har det vært kulturkonfirmasjon her hvert år, med unntak av 2020. Da ble det forsøkt med en digital versjon.  

Kulturkonfirmasjon er den del av Den kulturelle skolesekken (DKS) som er en nasjonal ordning som sørger for at alle skoleelever i Norge får oppleve profesjonell kunst og kultur hvert år.

Åshild van Nuys er ansvarlig for den kulturelle skolesekken i Fredrikstad kommune.  

– Gjennom DKS-ordningen får elevene mulighet til å oppleve, gjøre seg kjent med og utvikle forståelse for profesjonelle kunst- og kulturuttrykk i skoletiden. Det var fantastisk å kunne gå fra rom til rom og oppleve elevene som publikum og deltakere på Kulturkonfirmasjon igjen, sier van Nuys.

Neste års niendeklassinger kan glede seg til tilsvarende arrangementer i slutten av september i år, i uke 39.

 

KONSENTRERT: Nora Bendz Amrhar (15) med et bilde som hun kaller «Kaos»

 

Sist oppdatert: 18. mai 2022