Korona: Spørsmål/svar for ungdom

Er det greit å hooke nå som det er korona? Kan jeg ta bussen til skolen? Vi har samlet spørsmål/svar for unge.

 

(Tekst: Ragnhild Ringsrød, lærling i Kulturetaten, Fredrikstad kommune)

Etter flere måneder med korona og retningslinjer, er det nok mange som begynner å bli rimelig lei alt som har med korona å gjøre. Selv om sommeren kanskje ikke ble helt som vi hadde sett for oss, så må vi fortsatt være flinke til å følge retningslinjene som er satt for oss. Dette kommer til å vare i nokså lang tid fremover, så det er nødvendig at vi alle finner og innstiller oss på den «nye normalen». Det er sikkert mange som sitter med en del spørsmål om hva som er innafor eller ikke nå når skolen starter igjen – med koronatiltak. Det er ikke lett å henge med når det kommer nye beskjeder så ofte som det gjør nå. Her er det en liste over spørsmål og svar som kanskje du kan ha nytte av.

Er det noe sjans for å bli smittet i Fredrikstad nå?
Ja, som over alt i hele verden er det en sjans for smitte. Hver uke den siste måneden er det registrert nye tilfeller av koronasmitte i Fredrikstad. Viruset er like smittsomt her som det er i USA og Brasil. Men vi har ganske god kontroll på smitten i Fredrikstad og akkurat nå er de fleste som har fått påvist smitte, smittet i utlandet eller av nærkontakter. Så hvis du er flink til å holde avstand til andre og å vaske hendene ofte og godt, er sjansene relativt små for at du blir smittet.

Hva kan jeg gjøre for å ikke bli syk?
Det viktigste du kan gjøre for at du ikke skal bli syk selv, og at ikke noen du er glad i skal bli syk, er å holde minst en meter avstand til andre og vaske hendene ofte og godt. Hvis du føler deg syk må du holde deg hjemme. Og du skal teste deg dersom du får feber, hoste eller klare tegn på sykdom, eller om du får mildere tegn til sykdom som ikke går over i løpet av noen timer.

Jeg er ikke noe redd for å bli smittet, er det fortsatt sånn at jeg må følge smittevernrådene?
Ja! Helt klart! Det er superviktig at alle er med på den enorme dugnaden Norge jobber med. Selv om ikke du er redd for å bli smittet, kan noen du er glad i bli smittet av deg. Det er ikke sikkert de tåler sykdommen så godt, og kanskje blir de veldig syke. Så, husk hold avstand, vask hendene, og hold deg hjemme hvis du føler deg syk.

Kan jeg henge med vennene mine utenfor skolen?
Ja, absolutt! Bare husk en-meteren og spar på klemmene til etter korona. Så er det viktig at du holder deg hjemme hvis du føler seg syk, og at du vasker hendene ofte og godt. Dere må ikke være samlet flere enn 20 personer og også i slike mindre grupper skal dere holde avstand. Er dere 2 eller 3 helt faste venner som er sammen omtrent på samme måte som en husstand, og denne gruppen ikke endres på over tid (uker, måneder), er det ok å være nærmere enn en meter. Det viktige er at vi alle bare har noen få, faste nærkontakter og holder avstand til alle andre. Ellers, hvis en skulle bli syk, så er det da fort 10-20-30 nærkontakter – og da får vi fort en ukontrollert smittespredning!

Hvor i Fredrikstad kan jeg og mine venner møtes?
De fleste av Fredrikstad kommunes tilbud er nå åpne igjen med litt koronatilpasning.

  • Fritid i Fredrikstad åpner avdelingene Østsiden, Lisleby, Skatehallen, Torsnes, Ambjørnrød og Littfri på Litteraturhuset 24. august! Her er det mye du kan finne på med venner. Kanskje du får nye venner også?
  • Du kan dra til friluftsbadet på Kongsten og kose deg med den siste sola før høsten slår inn for fullt.
  • Biblioteket har også åpent både på hovedbiblioteket, Østsiden og Onsøy.
  • Fredrikstad Kino viser mange gamle og noen nye filmer på stort lerret, med god lyd og fantastisk popcorn.
  • I Fredrikstad har vi også mange fine parker det går an å oppholde seg i. Ta med deg en kortstokk og gode venner og kos dere i sola.
  • Husk uansett hvor du møter vennene din – hold deg hjemme hvis du føler deg syk, hold en meters avstand og vask hendene godt og ofte. Når dere møtes privat kan dere være maks 20 personer, når dere besøker en fritidsklubb, svømmehall eller kinoen, har kommunen ansvar for antallet. Du vil bli bedt om navn og telefonnummer slik at de kan ringe deg hvis noen andre som også var der har blitt syke og de trenger å gi deg beskjed.

Hvor mange kan jeg invitere i bursdag eller til fest hjemme hos meg?
Skal du ha bursdag eller fest, er det viktig å planlegge godt. Pass på at det ikke er flere enn 20 mennesker som blir invitert, inkludert deg selv. Du må også huske på at det må være god nok plass hjemme hos deg slik at alle kan holde en meters avstand i mellom seg. Stort sett vil den plassen man har hjemme tilsi at man kun kan være 5-10 stykk. Ha oversikt over navn og telefonnummer til alle gjestene dine slik at de kan kontaktes i ettertid hvis det skulle vise seg at noen på festen er koronasmittet.

  • Gi beskjed til gjestene at ingen får komme hvis de føler seg syke.
  • Sett frem antibac slik at gjestene kan sprite hendene ofte.
  • Skal du servere mat, må du også tenke på hvordan dere skal ta mat uten at det skal være fare for smitte.

Når det er sagt kan det være grunn til å nevne at klassiske fester ikke er veldig lurt å invitere til – det er ofte vanskelig å holde denne avstanden ut over kvelden. Vurder hva som er viktig, riktig og lurt ut fra det vi beskriver ellers på denne siden.

Hvis jeg ser at mange av vennene mine er samlet på samme sted på Snapmap, og jeg vet at ingen av dem er smittet, kan jeg også dra dit da?
De samme reglene gjelder for samlinger ute der ingen egentlig har invitert – dere kan maks være 20 personer og dere må holde avstand. Hvis du er trygg på at det er under 20 mennesker, kan du dra. Hvis du ser at det dukker opp flere enn 20, må du dra igjen. Det er også lurt å dra derfra om avstands-rådet ikke overholdes.

Er det greit å hooke med noen nå?
Du små holde 1 meter avstand til alle andre enn dine nærmeste. Du kan flørte med en meter avstand, eller digitalt. Skal dere kysse, må dere bestemme dere for at dere bare skal kysse hverandre gjennom hele korona-perioden. Hvis ikke, dropp det. Teoriene som verserer på nett om at det er korona-trygt å ha sex så lenge man kun holder seg til gitte stillinger, er også bare tull.

Kan jeg dra en kjapp tur til Sverige?
Regjeringen anbefaler nå å unngå unødvendige reiser til utlandet. Reiser til utlandet betyr også en kjapp tur over grensen til Sverige. Reiser man allikevel skal man i de fleste tilfeller (fra «røde» områder)i karantene i ti dager. Du kan se oppdaterte reiseråd på Folkehelseinstituttets nettsider.

Må jeg bruke munnbind når jeg er ute blant folk?
Nei, du skal ikke bruke munnbind i Fredrikstad i dag.

Nasjonale myndigheter anbefaler nå kun munnbind for kollektivreiser i/inn til/ut fra Oslo og Indre Østfold - når det ikke er mulig å overholde 1 meter avstand. Rådene vil bli oppdatert hver 14. dag. Det betyr at dette rådet kan endre seg også i Fredrikstad. Barn under ungdomsskolealder anbefales uansett ikke å bruke munnbind.

Kan jeg bruke kollektivtransport?

Helst ikke, men du kan hvis du må. Det beste er hvis du kan sykle eller gå.

Har du lang vei til skolen og den eneste måten å komme seg dit er buss, kan du selvfølgelig ta bussen.

Skal du ta buss, tog eller ferge – husk å holde avstand til andre. Husk å vask hendene godt både før og etter du har reist, og ikke ta kollektivtransport hvis du føler deg syk.

Kan jeg ta bussen til skolen?
Skolene har ansvar for å gi informasjon om de ulike retningslinjene på skolen din. Samme tiltak gjelder på skolebussen som på annen kollektivtransport; hold avstand.

Kan jeg besøke bestemor og bestefar?
Det kan du! Hvis du skal besøke noen som er i risikogruppen, er det viktig å tenke over om du har symptomer eller om noen du har vært sammen med har eller har hatt symptomer. Hvis du føler deg syk, skal du ikke treffe andre. Husk en-meteren og vask hendene når du kommer, når du går, og før du skal spise hvis det serveres mat. Det er ekstra viktig å holde avstand til mennesker i risikogrupper, fordi eventuell smitte oftest har mer alvorlige følger for dem. Det er først og fremst gjennom pusten vi smitter, så dersom det er stort ønske om nærhet er det minst risikable å holde avstand ansikt-ansikt, og heller berøre med nyvaskede hender. Men avstand er hovedregelen!

Når kan jeg begynne med trening og idrett igjen?
Du kan trene nå. Det er lov for barn og unge å trene med klubben eller idrettslaget. Det er til og med lov med kontakt der det er den eneste muligheten for å utføre idretten på en fornuftig måte.Du kan også trene på treningssenter eller ute selv. Her gjelder regelen om en meter avstand.

Hva gjør jeg om jeg tror jeg har Korona?
Da må du ringe legen din eller koronatelefonen. Hold deg hjemme til du får svar om hva du bør gjøre. Nummeret til koronatelefonen er: 69 38 11 08

Jeg har mange tanker nå og er bekymret - hva gjør jeg?
I sånne stille og rolige perioder som vi opplevde rett før og i sommerferien, kan det komme mye tanker som man selv ikke klarer å håndtere. Det kan dukke opp utfordringer du trenger hjelp med å løse. Som ung, kan dette være skremmende og nytt, og det kan være vanskelig å finne noen som man stoler nok på til å snakke om tankene og utfordringene.

Hvis du er over 16 år kan du ringe Fredrikstadhjelpa på 474 79 847 (åpent hverdager mellom kl. 09 og 20)

Hvis du er under 16 år kan du ringe Fredrikstadhjelpa 0-16 på 488 64 107 (åpent hverdager kl. 09.00 – 15.00). Du kan også ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111. Den er døgnåpen og har også chatløsning på www.116111.no

Sist oppdatert: 20. august 2020

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.