Kommuneoverlegen: Vis en armlengdes kjærlighet

Kommuneoverlegens råd er klart – å holde fysisk avstand er noe av det viktigste vi nå kan gjøre, uansett alder!

Fredrikstad kommune blir nå kontaktet av innbyggere som har sett barnegrupper leke, ungdomsgjenger som henger sammen og ansatte som jobber tett på hverandre. Mange er frustrerte over andre som ikke overholder råd, mens flere også lurer på hva rådene egentlig er når det gjelder om barn fortsatt kan være sammen. Kommuneoverlegen er tydelig.

Tøff, men viktig avstandsregel

– Lekegrupper, fotballkamp på løkka, felles lunsj og studentfester er ikke innafor nå.

– Vi er nå i en overgang fra at noen få, hovedsakelig innbyggere med reise-historikk, har vært smitta, til at smitten i større grad kommer til å spre seg tilfeldig mellom mennesker. Hvis vi skal klare å bremse virusspredningen må alle holde en til to meters avstand, sier kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen i Fredrikstad kommune.

– Dette er viktig først og fremst for at de som tåler smitten dårlig, ikke skal bli smittet, og for å holde totalbelastningen på helsevesenet så lav som mulig. Og det er ikke opp til risikogruppene og helsevesenet, det er opp til oss alle.

– Ikke vær sammen, mange, tett. Viruset sprer seg med dråpesmitte. Hvis vi ikke klarer å begrense fysisk kontakt mellom oss, sprer viruset seg raskt og til mange. Klarer vi å redusere den fysiske kontakten, ved å holde fysisk avstand, reduserer vi smittetempoet og andelen som blir smittet. Fysisk avstand er et tiltak som virker, i likhet med gode håndvask-rutiner, forklarer Lund Danielsen.

– Måten å vise hensyn og omsorg for fellesskapet på nå, er å ta vare på hverandre, men holde fysisk avstand. Vi oppfordrer alle i Fredrikstad til å vise «en armlengdes kjærlighet», sier hun.

– Både barn og voksne bør holde avstand til folk utenfor egen husstand, i lek, jobb og fritid, sier kommuneoverlegen.

Litt mykere for småbarn

– Så forstår vi at det er vanskelig for små barn å ikke ha sosial kontakt med andre på sin alder. Og det er heller ikke ønskelig at spesielt mindre barn nå skal leve helt avsondret fra lek og hverdag. Derfor er rådet at barn gjerne kan være sammen med ett til to andre barn. Men det er da viktig å velge samme lekekamerater over tid og helst leke så mye som mulig ute. Og er man syk, skal man holde seg hjemme. Det gjelder både barn og voksne, sier hun.

Viktig dugnad

Like viktig som det å bevare en viss følelse av normalt liv for de minste barna, er det at alle voksne forstår viktigheten av de tiltak som nå settes i verk fra statlig hold.

– Vi er helt avhengige av at alle som er voksne nok til å forstå og håndtere dette med fysisk avstand, overholder dette. Alle har en bestefar, onkel eller svigerinne som ikke tåler å bli syk med det nye koronaviruset. Og vi er alle avhengige av at helsevesenet ikke blir for overbelastet. Jeg forstår at det oppleves som et offer for mange å ikke være fysisk sammen, men det kan faktisk redde mange liv, sier Lund Danielsen.

Se illustrasjon av hvordan virusspredningen begrenses ved at mange holde fysisk avstand i Washington Post

Sist oppdatert: 18. mars 2020