Kommuneoverlegen oppfordrer

Kommuneoverlegen oppfordrer Fredrikstads innbyggere å børste støv av de gode vanene fra i våres.

(Sofie Lund Danielsen, kommuneoverlege)

• Hold deg hjemme når du er syk
  • Hold en meters avstand til folk rundt oss
  • Vask og desinfiser hendene dine ofte og nøye
  • Unngå reiser utenlands hvis mulig

Bare klemme hjemme

- Det er nå på tide å koble på igjen de gode vanene som de fleste var veldig flinke til i mars, april og mai, sier kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen. – Dette betyr at vi må holde oss hjemme når vi er syke, og ikke minst ta en koronatest så fort vi mistenker at vi kan være smittet.

-Dersom vi ikke er syke er det viktigste vi kan gjøre å holde over en meters avstand til menneskene rundt oss. Sjansen for å bli smittet reduseres drastisk jo lenger unna vi står en som er smittet.

-Klemming og håndhilsing er fy-fy. «Bare klemme hjemme» kan være en grei huskeregel.

-Håndhygiene er den tredje søylen i smittevernet. Vi må huske å vaske og sprite hendene på vei inn og ut av butikker, før vi spiser, osv. Selv om viruset først og fremst smitter via pust/dråper, kan viruset leve en stund på overflater også, for eksempel på dørhåndtak av rustfritt stål.

-Dersom alle både forstår og gjennomfører viktigheten av dette så vil små utbrudd stoppes på et tidlig stadium, og vi slipper å innføre drastiske tiltak som vi har sett i Askim i august, sier Lund Danielsen.

Du kan dra på butikken – men hold avstand

-Dersom man er flink til å holde avstand til de rundt deg, og vasker og spriter hendene hyppig, skal man egentlig ikke måtte holde seg unna noen steder, understreker kommuneoverlegen videre.

-Samtidig er det lov til å bruke hodet. Er det fullt av folk i butikken som gjør det vanskelig å holde en-meters avstand, så er det ingen skam å snu. Er man i risikogruppen kan det f.eks være lurt å legge handleturen til formiddagen, da det ikke er like travelt i butikkene.

Hvordan oppføre seg

-God håndhygiene (alltid før og etter fellesarealer og før mat), avstand til alle (unntatt noen få, faste, nære) OG hjemme når man ikke er frisk, er et godt utgangspunkt, sier Lund Danielsen. -Ikke foreta unødvendige reiser. Og test deg dersom mulig smitte! En del av avstandsrådet må være å ikke sette seg i situasjoner som gjør at man med sannsynlighet ikke vil klare å overholde god avstand til andre.

Utenlandsreiser er økt smittefare

-Utenlandsreiser gir, i de fleste tilfeller, økt risiko for smitte, rett og slett fordi det er flere smittsomme de fleste andre steder enn hos oss. Vi har også registrert at flere av smittetilfellene den siste måneden har kommet som følge av utenlandsreiser, sier kommuneoverlegen.

I mars var rådet å unngå unødvendige reiser også innad i Norge.

-Vi har foreløpig mer kontroll på smitten nå enn da, men med tanke på de lokale utbruddene vi ser i byene rundt oss, vil økt reisevirksomhet øke sjansene for såkalt innenlands importsmitte.

Stigende smittetrend i Oslo

-Det er stigende smittetrend i Oslo. Rådet til reisende blir å være påpasselig med å holde avstand til menneskene rundt seg, ha god håndhygiene, og være ekstra oppmerksom på eventuelle symptomer i dagene etter man har kommet tilbake.

Ikke anbefalt å handle i Sverige

-Det er ikke noe vi ville anbefale å gjøre nå. Er det til rødt område er sjansen for smitte større enn her hjemme og genererer karantene – som må overholdes! Er det til gule områder, er det for så vidt lov, men fortsatt ikke anbefalt!, sier kommuneoverlegen.

Status nå ift situasjonen i mars

-Vi har mer kunnskap om viruset nå, vi er bedre rigget til å foreta smittesporing, kapasitet til testing osv., så på en måte er vi bedre rustet nå. Når det er sagt er vi bekymret over hvordan befolkningen kan se ut til å ha senket skuldrene ift. smittevernrådene, spesielt dette med reising og avstand. Det er nemlig avgjørende at disse overholdes for at vi skal unngå at situasjonen kommer ut av kontroll og ting blir mye verre enn i mars.

Når skal man holde seg hjemme

-Det er en veldig lav terskel for å bli hjemme. Merker du symptomer/endringer fra vanlig tilstand, eller har du vært i kontakt med smittede er det nok til at du skal holde deg hjemme, sier kommuneoverlegen. -Det er gjort unntak for barn som bare har litt rennende nese. Ellers skal alle holde seg hjemme ved symptomer og teste seg (barn under 10 år kan se an lette symptomer 1-2 dager før eventuell test).

Sist oppdatert: 14. august 2020