Min side Meld fra
Kontakt oss

Minner om oppfriskningsdose mot kikhoste hvert tiende år

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler voksne å ta en oppfriskningsdose mot kikhoste hvert tiende år for økt beskyttelse. Du kan bestille time hos Vaksinasjons- og smittevernkontoret.
Kommuneoverlege Jannikken Bømvik-Fejzic avbildet med kikhostevaksine
Kommuneoverlege Jannikken Bømvik-Fejzic med kikhostevaksine.

– Selv om det ikke har vært utbrudd i Fredrikstad nylig, har nasjonale tall vist økende smitte av kikhoste siden 1997. Under koronapandemien var det et fall i meldte kikhostetilfeller, men etter pandemien er smitten på vei opp igjen. Folkehelseinstituttet følger utviklingen tett, sier kommuneoverlege Jannikken Bømvik-Fejzic (bildet).

Beskyttelse mot kikhoste inngår i en kombinasjonsvaksine sammen med difteri, stivkrampe og polio.

Spesielt farlig for små barn

Kikhoste er en langvarig luftveisinfeksjon på 6–12 uker med kraftige hosteanfall. Sykdommen kan føre til pustestans hos spedbarn og små barn, hjernebetennelse med påfølgende hjerneskade, og i sjeldne tilfeller til død. Kikhoste er spesielt farlig for spedbarn, skriver FHI.

Kikhostevaksinen inngår i barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinene gir ikke livslang beskyttelse, derfor anbefales voksne en oppfriskningsdose hvert 10. år.

Kikhoste er spesielt alvorlig for små barn, så det er viktig å beskytte dem. Personer med alvorlig astma, hjertefeil eller nedsatt immunforsvar er også sårbare. En oppfriskningsdose gir beskyttelse og reduserer også smittepresset i befolkningen.

For å beskytte de mest sårbare, har regjeringen innført gratis kikhostevaksine for gravide i 2. og 3. trimester. I løpet av 2024 vil denne vaksinen for gravide bli gratis og kommer inn i et vaksinasjonsprogram hvor den gravide får dette tilbudet gratis hos jordmor. Men denne ordningen har ikke startet enda, så derfor får de som ønsker denne vaksinen mulighet til å betale for vaksine hos vaksinasjon og smittevernkontoret i Fredrikstad eller fastlege.

Sjekk vaksinestatus på Helsenorge

Du kan logge inn på vaksinetjenesten på Helsenorge for å se vaksinasjonsstatus for deg selv og dine barn under 16 år.

Du kan bestille time hos Vaksinasjons- og smittevernkontoret i Fredrikstad. Det er også mulig å få oppfriskningsdose hos fastlegen eller på enkelte apotek.

Les mer om kikhoste på nettsidene til Helse-Norge:

Sist oppdatert: 16. februar 2024