Min side Meld fra

En kanonbra historie

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Møbelsnekker Jonas Syversen (37) fra Fredrikstad kommune har bygd 12 understellsvogner for kanonene i Gamlebyen.
KANON DESIGN: Jonas Syversen fikk oppgaven med å lage malen som skal brukes for å bygge nye lavetter. Sammen med kollegene på snekkerverkstedet til Etat bygg og eiendom har han plukket fra hverandre én av de gamle lavettene som ble brukt som modell.

– Det har vært en tung jobb, med tunge deler, men det er gøy å lage noe mange får glede av, sier Jonas Syversen, møbelsnekker ved Bygg og eiendom i Fredrikstad kommune.

Lavettene veier rundt 300 kilo og løftes på plass med kran. Det var sommeren 2017 at en av lavettene (understellet på kanonene) i Gamlebyen kollapset på grunn av råte.

Fredrikstad kommune påtok seg oppgaven med å utføre arbeidet, mens Forsvarsbygg bekostet materialene.

Møbelsnekker Jonas Syversen står bak arbeidet, sammen med andre i eiendomsdrift, fra arbeidsleder Rune Børresen til kollegaer i vedlikehold.
Virksomhet Park ved Karoline Stenmoen-Hustad og Rune Baltzersen vedlikeholder uteområdene i Gamlebyen og bistår med montering av kanonene.

Tradisjonelt håndverk + moderne teknologi
Det var verken tegninger eller ferdige mål da Jonas Syversen satte i gang arbeidet med å lage lavettene – understellene til kanonene i Gamlebyen i 2020. Det første han gjorde var derfor å lage en tre meter lang skisse av bærebjelkene.

I arbeidet har han kombinert tradisjonelt håndverk med moderne teknologi. Møbelsnekkeren har brukt en avansert CNC-maskin, som befinner seg i kommunens snekkerverksted i Tomteveien, til å frese ut delene.

I kommunens lokaler på Mineberget er lavettene blitt montert og malt. Jonas Syversen har fått skannet fargen og blandet maling i tilnærmet lik farge, for å sikre at lavettene passer harmonisk inn i det historiske miljøet i Gamlebyen.

– Vi bruker impregnerte limtredragere i alle deler, bortsett fra hjulene som er av malmfuru og blir høvlet, rettet, limt og bearbeidet her på snekkerverkstedet, forklarer han.

Alt av jernbeslag er tatt fra gamle kasserte lavetter. De er demontert og pusset opp for å kunne brukes igjen.

– Vi prøver å bruke så mye som mulig av det gamle stålet. Pynt og beslag plukkes av, behandles og brukes på nytt. På den måten får vi det gamle utseende, utdyper Syversen.

Han har flere års erfaring som møbelsnekker, og liker å lage ting fra bunnen av.

– Det er gøy å gjøre noe annet enn det jeg vanligvis gjør, sier Syversen.

– Jeg føler en stolthet over å bidra til å bevare historien og skape noe som vil
vare.

FERDIG MONTERT: Fra venstre vollmester Karoline Stenmoen-Hustad, fagarbeider/møbelsnekker Per-Olaf Olsen, ordfører Arne Sekkelsten og møbelsnekker Jonas Syversen.

Samarbeid med Forsvarsbygg
På festningen på Gamlebyen i Fredrikstad befinner det seg 36 kanoner. I tillegg er 21 kanonløp på lager. Kanonene er en viktig del av Fredrikstads kulturarv og forsvarshistorie. Festningsforvalter Hanne Berg understreker betydningen av samarbeidet med Fredrikstad kommune.

– Forsvarsbygg har generelt et meget godt samarbeid med Fredrikstad kommune. Forsvarsbygg har en felles samarbeidsavtale om skjøtsel av uteområder, blant annet ivaretakelse av lavetter, trær, busker osv. Vi setter pris på det gode samarbeidet med kommunen. Vi setter også stor pris på arbeidet med lavettene som utføres av Jonas Syversen. Dette gjør at lavettene ivaretas på en god måte og slik at også festningen fremstår spennende og fin, sier Berg.

Tore Larsen, driftssjef i eiendomsdrift, påpeker at premisset for å påta seg jobben med lavettene, var at det ikke skulle gå på bekostning av andre oppgaver.

– Det skal lages flere lavetter, men i år blir det ikke flere. De vi bytter ut nå skal vi rehabilitere, sier Larsen.

Se innslag på NRK TV her:

Hør innslag på NRK radio her:

Les saken i Fredriksstad Blad her:

AVANSERT: Jonas Syversen styrer frese-maskinen ved hjelp av PC. Møbelsnekkeren er CNC-operatør. CNC er en forkortelse for Computer Numerical Control.

Sist oppdatert: 08. mai 2024