Hvordan bygge en aktiv og attraktiv by?
Inaktivitet regnes som en av framtidens store helseutfordringer. Folk flest er for lite aktive, og bare 3 av 10 voksne er aktive nok. Noe av det som kan bidra positivt til både hverdagsaktivitet og folkehelse er omgivelsene våre. Omgivelsene er med på å forme både atferd og bevegelsesmønster.
– Vi må jobbe med hvordan vi kan motivere og inspirere til aktivitet, sa Emma Charlott Andersson Nordbø til de fremmøtte på Litteraturhuset tirsdag morgen.
Nordbø er postdoktor og forsker i folkehelse ved NMBU, og jobber blant annet med kommuner, byplanleggere, arkitekter og landskapsingeniører for å se hvilke kvaliteter ved byrom og nærmiljøer som har betydning på folks helse.
– En fersk studie vi har gjort i Stavanger viser at innbyggerne som er bosatt i grønne nabolag er mer aktive enn andre.
– Det handler om å forstå hvordan ting i nærmiljøet påvirker hvilke valg vi tar og aktiviteten i befolkningen, sa Nordbø.
Tilrettelegge for aktivitet
En rekke av byens eiendomsaktører, arkitekter, byutviklere, saksbehandlere og konsulenter innen plan, bygg og arealbruk møtte opp for å høre hvordan arkitektur og design kan hjelpe oss i å lykkes med aktive byrom.
Geir Haaversen, CEO og arkitekt i A-Lab, har lang erfaring med det å utvikle og skape aktive byrom. Han har blant annet vært delaktig i masterplanen for Barcode og den vellykkede bygulvstrategien for Bispevika.
Haaversen fortalte at de i arbeidet med Bispevika leste alt de klarte å finne om byutvikling og attraktivitet. De var opptatt av å se hvordan byen er i øyehøyde, der mennesker er og oppholder seg.
– Hvis du jobber med bygulvet først, og klarer å lage det bra - for mennesker, for barn, for aktiviteter. Så funker alt det andre også, sa Haaversen.
– Vi må åpne opp områder slik at mennesker har lyst til å oppholde seg der.
Morgenmøte i regi av Fredrikstad Næringsforening, Østfold Arkitektforening og Aktive Fredrikstad (foto: Trine Sirnes).
Fakta om Aktive Fredrikstad
- Aktive Fredrikstad er en langsiktig programsatsing som handler om å få folk i Fredrikstad mer aktive.
- Programsatsingen er en av flere innsatser i kommunens folkehelsearbeid, og gjennomfører ulike prosjekt, tiltak og aktiviteter med fokus på aktivitetsglede, samt regelmessige kartlegginger av befolkningens aktivitetsnivå.
- Aktive Fredrikstad skal jobbe med økt aktivitet på følgende åtte områder, gjennom:
- Det organiserte og det uorganiserte tilbudet
- Byutvikling og arealbruk
- Tilrettelegging på arbeidsplassene
- Skoler og barnehager
- Helse og omsorg
- Kommunikasjon
- Transport og mobilitet
- Lokalsamfunn og områdesatsinger