Min side Meld fra
Kontakt oss

Julas viktigste huskeliste

Barn merker voksnes alkoholbruk tidligere enn du tror. Derfor oppfordrer vi alle voksne om å huske på at barn liker best voksne som er trygge og forutsigbare, også under julefeiringen.

Snart er det jul igjen, og førjulstiden er ofte preget av alt man ikke må glemme. Adventskalender, gaveinnkjøp og pynting.

– Vi voksne bruker mye tid og krefter på at barnas jul skal bli akkurat så magisk som de drømmer om. Det som er viktig å huske på er at det barn ønsker seg aller mest, er trygge og gode voksne som oppfører seg akkurat slik de pleier, sier Katrine Gaustad Pettersen, fungerende generalsekretær i Av-og-til.

generalsekretær avogtil.jpg
– For mange er alkohol en viktig del av julekosen, og det er helt greit. Det vi må huske på at det er vårt ansvar at ikke de voksnes alkoholbruk går ut over barnas julehygge, sier Katrine Gaustad Pettersen i Av-og-til.

Hun peker på at det ofte kan det være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barn. Det som voksne kan oppleve som positive endringer, som at man ler mer eller snakker litt høyere, kan gjøre barn usikre og utrygge.

Bruk alkovett i jula

Fredrikstad er en Av-og-til-kommune og samarbeider tett med Av-og-til for å forebygge og redusere skadelig alkoholbruk.

– Alle barn fortjener en trygg og god julefeiring med hyggelige minner de kan ta med seg videre i livet. Derfor oppfordrer vi alle voksne som skal feire sammen med barn om å tenke over egen alkoholbruk i jula, sier Anders Hans Tangen i Fredrikstad kommune.

Han oppfordrer alle til å ta med noen gode råd om barn og alkohol inn i juleplanleggingen.

Huskeliste - BM jpg.jpgFredrikstad er en av-og-til-kommune og jobber for å begrense skadevirkningene av alkohol. I jula oppfordrer vi til å ta ekstra hensyn til barna.

Ikke glem morgendagen
Juleøl og aquavit er en del av julekosen for mange. Pass på at det ikke ender med at du neste dag må avlyse skituren, snømannbyggingen eller andre juleaktiviteter hele familien har gledet seg til.   
 
For barna er jula en spesiell og magisk tid. Julaften er en dag de har store forventninger til og gleder seg til lenge, og minnene fra det som skjer under feiringen er noe de tar med seg resten av livet. Det er vårt ansvar å sørge for at ikke de voksnes alkoholbruk går ut over barnas julehygge.

Her kan du lese mer om Av-og-til.

Sist oppdatert: 21. desember 2021