Hurtigtester i skole og barnehage

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
For å unngå hyppig og omfattende fravær på grunn av karantene, tar kommunen i bruk hurtigtester til hjemmebruk. Les mer om de nye rutinene her.

Gjenåpningen av samfunnet ut av koronapandemien er i full gang. Men det er fremdeles uvaksinerte grupper. Barn og unge har hatt stor tiltaksbyrde gjennom pandemien, men har hatt lav sykdomsbyrde og svært liten risiko for alvorlig sykdom og død.

Høsten 2021 vil alle over 18 år være tilbudt to vaksinedoser, og de som har høy risiko for alvorlig sykdom er beskyttet. For å gi barna en så normal hverdag som mulig, men fremdeles ha kontroll på smittespredningen, er det bestemt at testing kan erstatte karantene for de under 18 år som er nærkontakter til et smittetilfelle. Hvis man ikke tester seg må man fremdeles i vanlig smittekarantene. Unntaket fra smittekarantene gjelder ikke for svært nære kontakter som husstandsmedlemmer, kjærester, bestevenner man har vært svært tett med og tilsvarende.

Rutine

Alle nærkontakter skal testes med hurtigtest så snart som mulig etter smitteeksponering («dag 1») på Koronasenteret (Elever på ungdomsskoletrinnet tester også første test hjemme). Ved negativ test kan de møte i barnehagen eller på skolen som normalt. Kapasitetsutfordringer kan føre til at barnet/eleven må være hjemme en dag inntil hurtigtest er gjennomført.

De neste testene skal foretas i hjemmet (hjemme-testene med brukerveiledning får man ved første test på Koronasenteret). Barnehagebarn og elever på barneskolen skal testes tre dager etter første test. Elever på ungdomsskolen skal testes to ganger etter første test, som er to og fire dager senere. Hjemme-testene gjøres på morgenen. Er disse testene negative, kan barnet møte som normalt i barnehagen eller på skolen. Opplæring for hjemme-testing gis ved første test på koronasenteret.

Rektor eller barnehagestyrer har ansvar for å kartlegge nærkontakter og informere alle berørte når et smittetilfelle oppstår. Koronasenteret setter opp test-tider som blir meldt til rektor.

- Husstand og nærmeste nærkontakter (hvem som er nærmeste nærkontakter avklares i smittesporing) må være hjemme i smittekarantene, mens øvrige nærkontakter kan fortsette i skolen/faste aktiviteter dersom de følger testregimet (se eget skriv).

- Voksne nærkontakter må være hjemme i karantene som normalt, og testes på vei inn i karantenen og etter syv døgn etter siste smitteeksponering. Unntak for vaksinerte som normalt.

Ta kontakt ved symptomer

Det er viktig at alle som har symptomer på testtidspunktet eller som får det i løpet av den første uken etter påvist smitte, må ta kontakt med Koronatelefonen på 69 38 11 08. Barnet må være hjemme inntil annen beskjed blir gitt.

Positiv test hjemme?

Skulle hjemme-testen vise positivt svar, må barnet i isolasjon. Det positive prøvesvaret meldes inn på Koronatelefonen, tlf. 69 38 11 08 (tastevalg 4). Dette kan man gjøre fra kl. 08.30-20.30. Etter kl 15.00 er Koronatelefonen kun åpen for innmelding av positive prøvesvar.

Andre henvendelser som bestilling av test etc, må ringes inn i ordinær åpningstid som er mellom 08.30-15.00 hverdager og kl 10.00-16.30 lørdag og søndag.

Ansatte i barnehage og skole

Fullvaksinerte: Skal ikke i karantene, ingen tiltak. Men ansatte kan få test hvis de ønsker. De skal IKKE i karantene i påvente av testsvar. Ved symptomer er reglene som før: karantene og test.
Delvaksinert (minst 3 uker siden første dose): Disse skal ikke i karantene. Skal ta test (pcr) på dag 5, men kan jobbe i påvente av svar. Ved symptomer er reglene som før: karantene og test.
Uvaksinert: Ansatte skal i karantene som før, pcr-test på dag 3 og 7.

Lurer du på om du er nærkontakt?

Personer som lurer på om de er nærkontakter, trenger ikke ringe KoS for å spørre om det. De som er definert som nærkontakter i smittesporingen vil få beskjed fra Koronasenteret.

Sist oppdatert: 25. august 2021

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.