Hektiske dager på koronasenteret

Kommunedirektør Nina Grønvold besøkte mandag 7. september den hardtarbeidende gjengen på koronasenteret.

– En imponerende gjeng av dedikerte, engasjerte og dyktige medarbeidere, sier kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold (Bildet under: Grønvold til høyre prater med medarbeidere på koronasenteret).

Mandag 7. september gjestet hun Koronasenteret på Kråkerøy, etter en hektisk uke med testing og smitteoppsporing etter Norges antakelig største koronautbrudd på denne siden av sommeren. Et utbrudd som har fått nasjonal oppmerksomhet. Søndag var det høye antallet smittede i Fredrikstad hovedtema på NRK Dagsrevyen, med innslag fra Koronasenteret.

Forrige uke ble rekordmange testet i legevaktens tidligere lokaler på Kråkerøy: Hele 1603 ble testet, mot 1134 uken før. Kommunedirektøren er imponert over innsatsvilje, godt teamarbeid og effektiv drift, med rådgiving på telefon, testing og smittesporing fra tidlig morgen til sent på kveld.

Kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold besøke Koronasenteret for å hilse på, og rose, medarbeiderne for den svært viktige jobben de gjør for hele Fredrikstadsamfunnet. Samtidig fikk hun med seg en grundig orientering fra senterets ledelse, om status for driften og behovene framover, og en omvisning i de hektiske lokalene.

Leder for Koronasenteret, Heidi Veland (bildet t.v.), satte stor pris på besøket fra kommunedirektøren.

– Ansatte knyttet til Koronasenteret har jobbet overtid og doble vakter, og har vist en fantastisk innsatsvilje. Stemningen er upåklagelig. Jeg er veldig rørt, ydmyk og stolt over den gjengen som er her. Holdningen er at dette utbruddet må vi fikse og få kontroll på. Det er en arbeidsvilje og stå-på-vilje som jeg sjelden har sett maken til, sier Veland.

Til vanlig jobber lederen for Koronasenteret som rådgiver på rådhuset. Fra 1. juni i år har Veland, som opprinnelig er utdannet sykepleier, ledet en ny enhet, som tar seg av koronatesting, koronatelefon og smitteoppsporing.

Koronakrisen gjør at flere ansatte i kommunen har fått andre arbeidsoppgaver enn ellers. Ansatte ved Koronasenteret er hentet inn fra legevakt, stabsfunksjoner, tjenestetildelingskontor, helsestasjon, sykehjem, oppvekstsektor og hjemmetjenester.

Jobbet fra sengene

Å sikre nok ansatte til Koronasenteret har bydd på utfordringer. I disse dager søker kommunen eksternt etter medarbeidere til senteret (stilling.fredrikstad.kommune.no), med søknadsfrist 9. september. Det søkes fortrinnsvis etter helsepersonell, men folk med annen relevant erfaring og personlig egnethet kan også søke. Så langt har over 70 personer meldt seg.

De siste ukene har kommuneoverlege Anne Kristine Nitter vært på Koronasenteret, og bistått med alt fra medisinske vurderinger til å svare på Koronatelefonen.

Det økende behovet for medarbeidere gjenspeiles også i et økende behov for arbeidsplasser.

– Det har vært trangt om plassen. Vi har måttet ta i bruk sykesenger på behandlingsrommene som kontorplass, forteller Nitter.

(F.v. kommuneoverlege Anne Kristine Nitter, Lasse Mariussen, rådgiver HOV, Heidi Veland, leder for Koronasenteret, kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold.)

Koronasenteret åpnet for prøvetaking fredag 20. mars, i legevaktens gamle lokaler på Dokka på Kråkerøy. Med flere ansatte, grunnet lokal smittebølge, har senteret nå vokst ut av lokalene. I løpet av et par uker håper derfor Veland å kunne flytte til større lokaler, der det kan økes fra dagens tre testluker til ni eller ti. Det vil bety at Fredrikstad kommune kan oppfylle myndighetenes krav om testkapasitet på fem prosent av befolkningen. (Bildet under: Leder for koronasenterett, Heidi Veland, hilser på Silje Vik gjennom vinduet.)

Kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold trekker stolt fram at Koronasenteret gjør forbedringsarbeid oppe i den pågående pandemien. Fredag innførte kommunen en nettløsning, der det er mulig å bestille oppringing.

I helgen var det om lag 300 personer som benyttet seg av dette tilbudet. En stor fordel er at den digitale løsningen gir kortere ventetid på telefon.

Sist oppdatert: 08. september 2020