Forkjøla? Ta en hurtigtest!

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Uavhengig om du har lette eller mer kraftige forkjølelses- eller influensasymptomer, anbefales du nå å ta en hurtigtest.

Hurtigtesten er god på å fange opp de som er smittet, og som samtidig kan smitte videre. Nå kan alle med forkjølelses- eller influensasymptomer ta en hurtigtest hjemme eller på koronasenteret, uavhengig av om de kun har litt vondt i halsen eller føler seg dårligere med f.eks. feber.

-Det viktigste nå er å fange opp de som kan smitte videre, slik at de kan isolere seg og gi beskjed til sine nærkontakter, sier kommuneoverlege Berit Løkken Finess.

Hurtigtest kan nå hentes på koronasenteret på Kråkerøy, utenfor Rådhuset og Borgehallen på Østsiden. Se kommunens nettsider for praktisk informasjon og åpningstider. Man kan også ringe koronasenteret hvis man heller ønsker å ta en test på senteret.

Dersom du får en positiv hurtigtest, må du kontakte Koronasenteret med en gang. Dette er en plikt den enkelte har etter smittevernloven. Det vil da bli da bli tatt en ordinær PCR-test ved Koronasenteret for å bekrefte at svaret på hurtigtesten stemmer.

Ikke vent for lenge med å ta test!
Hurtigtesten bør tas i tidlig fase i sykdomsforløpet slik at vi kan oppdage smitten raskt.

Når bør man være hjemme fra barnehage, skole eller jobb?

All forkjølelseslignende sykdom smitter mest de første dagene etter man er blitt syk. Derfor er det viktig at man holder seg hjemme når man blir syk. Voksne og ungdom anbefales å ta en hurtigtest før de vender tilbake til jobb eller skole.

- Er hurtigtesten negativ, du er i bedring (eller aldri utviklet mer enn lette plager) og er i grei form, kan du vende tilbake til vanlige aktiviteter, som arbeid, sier kommuneoverlegen.

Det anbefales fortsatt å teste barn, men foreldre kan selv avgjøre om de ønsker å teste barnet eller se det an. Det er viktig at testingen ikke virker traumatisk for barnet. Testing av barn er spesielt anbefalt når barnet blir sykt etter å ha hatt nær kontakt med en person som er smittet de siste 10 dagene.

Registrering av smitte i koronapasset
Å registrere smitte med PCR-test på Koronasenteret er den eneste muligheten man har for å få registrert gjennomgått sykdom i koronapasset. Å ringe inn resultat fra positiv hurtigtest i etterkant av gjennomgått sykdom vil ikke.

Sist oppdatert: 05. november 2021

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.