Drømmer om å bli helsefagarbeidere på halvparten av tiden – nå er de halvveis
Tilbudet Menn i helse gjør det mulig å ta fagbrev som helsefagarbeider på nesten halvparten av tiden, rundt 2,5 år mot det ordinære utdanningsløpet på 4 år. Totalt har 80 østfoldinger og over 1400 norske menn tatt fagbrev gjennom «Menn i helse».
Menn i helse er et samarbeid mellom kommune, NAV, fylkeskommune, KS og Helsedirektoratet.
Denne uken besøkte statssekretær Sindre Lysø Helseparken Onsøyheimen for å lære mer om tilbudet. Her presentert av Markus Nygård fra kull 2024, Mikkel Stange fra kull 2022, Claes Marius Langvik fra kull 2021, Gøran Vardeberg fra kull 2024, Joar Kaasa fra kull 2023 og fylkeskoordinator Lise Thoresen.
Klar for lærlingplass til høsten
Fra høsten starter Joar Kaasa og de andre gutta som helselærlinger i kommunen. Kaasa skal først ha sommerjobb på Østsiden sykehjem, før han starter som lærling samme sted.
Joar Kaasa og Mikkel Stange forklarer for statssekretær Sindre Lysø i Kulturdepartementet de ulike veiene det er mulig å ta for å komme inn i «Menn i helse».
De fleste av rekruttene, som er mellom 25 og 55 år, fullfører sitt fagbrev på en av kommunens omsorgssentre. De veksler underveis mellom å motta ytelser fra NAV og lønn fra kommunen.
– Jeg grua meg til hvordan jeg ville takle stell, intimsonene, avføring og lukta som følger med. Men det har heldigvis gått veldig bra, det ble en helt naturlig del av jobben. Det er noe av det smarte med denne ordningen, vi ble satt i sommerjobb i fjor før vi begynte på skolen for å teste om vi klarte å jobbe med mennesker på denne måten, sier Kaasa.
Ni av ti får relevant jobb i helsesektoren
Hele ni av ti menn som har tatt fagbrev som helsefagarbeider gjennom tilbudet Menn i helse får relevant jobb i helsesektoren.
Joar Kaasa har akkurat fullført året på skolebenken, og til høsten skal han ut i praksis. Direktør Janka Ekrem Holstad i helse og velferd er stolt av Kaasa og de andre gutta fra Fredrikstad som har grepet sjansen til å få en ny karriere innen helse og omsorg.
– Fredrikstad og resten av landet har et stort behov for utdannet helsepersonell i tiden fremover. Menn i helse er et av flere tiltak som skal bidra til at vi får flere hender, slik at vi kan fortsette å gi gode helse- og omsorgstjenester, sier Janka Ekrem Holstad, direktør for helse og velferd i Fredrikstad kommune.
Les mer om Joar og resten av klassen, og ikke minst om tilbudet Menn i helse, her