Grevling i hagen – råd og tips

Har du grevling på eiendommene din? Her får du noen råd fra Virksomhet miljø og landbruk i Fredrikstad.

– I de fleste tilfeller er det ikke behov for å gjennomføre spesielle tiltak. Hvis det derimot er snakk om større skade, er det flere enkle tiltak en selv kan gjøre for å holde grevlingen unna, sier Hanna Tangvald, Miljø- og landbrukssjef i Fredrikstad kommune.

Hun anbefaler:

• Holde hagen ryddig og fjerne nedfall av frukt
  • Sikre søppelkasser og hindre at grevlingen får tilgang til kompost
  • Hindre grevlingens stier og adkomstmuligheter ved å sette opp gjerder eller midlertidige stengsler
  • Sette ut sterktluktende stoffer (for eksempel salmiakk/møllkuler) i områder hvor grevlingen ferdes
  • Sørge for begrenset tilgang til fuglemat og fuglebrett
  • Sette/henge ut gjenstander som lager lyd eller reflekterer lys (for eksempel CD-plater, strimler av aluminiumsfolie)

– Det er vanlig at grevlingen finner seg en soveplass i kort avstand fra matfatet. Når den ikke finner mer mat, er sannsynligheten stor for at den forsvinner, forklarer hun.

– Det skal også sies at grevlinger gjør nytte for seg, og ikke utelukkende er et skadedyr. Dette gjør den ved å spise brunskogsnegler, oldenborrelarver, smågnagere og andre arter vi helst ikke vil ha i hagene våre, fortsetter Tangvald.

Miljø- og landbrukssjefen sier at ville dyr som grevling, hoggorm ol. som vandrer inn i private hager og borettslag primært ikke er en kommunal oppgave, men at kommunen selvsagt kan kontaktes for råd. I enkelte tilfeller kan kommunen også bistå med å fange grevling på privat grunn.

Grevling kan felles uten særskilt tillatelse hele året av eier/bruker/rettighetshaver eller den han/hun bemyndiger når dyret gjør skade av vesentlig økonomisk betydning på en eller flere av følgende verdier: Hus, hage, åker, plante- eller frøkultur, aktivt drevne egg- og dunvær, pelsdyrfarm, fjørfeoppdrett eller viltoppdrett. Skaden må ha oppstått i inneværende sesong, være av vesentlig økonomisk betydning, og det må ha vært forsøkt andre tiltak for å avverge skade.

For ytterligere råd, kontakt:
Line Hansen Alsaker linals@fredrikstad.kommune.no tlf: 69361398

Sist oppdatert: 05. september 2018