Gressvik-elever skal konkurrere i Europa

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Elever ved Gressvik ungdomsskole vant landsfinalen i Den Europeiske Statistikk-konkurransen. Nå står Europa for tur!

- Dette er kremen av norsk ungdom, utbryter veilleder og lærer Kari-Anne Bjørnø Rummelhoff.

Hun er superstolt av jentene i 10. trinn hun har vært (og er) veileder for under Den Europeiske statistikk-konkurransen.

Jentene som nå skal ut og konkurrere i Europa er Helene Reitan Zinow, Malin Solvi og Kaja Gjerløw Lie. Sammen er de "Team 221".

Tidligere i uken fikk de vite at de var ett av fem lag som skulle konkurrere om seieren i Norge. Fredag fikk de vite at de hadde vunnet og utkonkurrert hele 370 lag i Norge. I veien mot landsfinalen valgte Gressvik-jentene å se på utvikling av kvinners valgdeltagelse etter at kvinner fikk stemmerett. De har sett på variasjoner i valgdeltagelse, og knyttet dette til historiske hendelser.

Administrerende direktør i SSB, Geir Axelsen, var også til stede under fredagens digitale prisutdeling og berømmet lagene for innsatsen:

– Vi i SSB er utrolig imponert over arbeidet elevene har lagt ned og de gode besvarelsene vi har fått. I tillegg har mange jobbet med dette ved siden av annet skolearbeid, og under strenge restriksjoner på grunn av korona.

Nå venter de spent på temaet for den europeiske finalen.

- Nå har jeg koblet på en lærer til, for nå trenger vi litt språkhjelp også. Men dette fikser jentene på strak arm, understreker Bjørnø Rummelhoff.

Jentene har allerede vunnet 6000 kroner. Skulle de gå helt til topps i Europa, kan de vente seg 400 Euro hver seg.

Fredrikstad kommune gratulerer og ønsker lykke til videre!

Lærer og veileder Kari-Anne Bjørnø-Rummelhoff sammen med "Team 221" som består av Helene Reitan Zinow, Malin Solvi og Kaja Gjerløw Lie.

Om konkurransen

I Norge er det Statistisk sentralbyrå som arrangerer konkurransen. På sine nettsider skriver de dette om konkurransen:

Konkurransen er tverrfaglig og kan for eksempel brukes innen matematikkundervisningen eller som et tverrfaglig prosjekt. Den første oppgaven består av 30 spørsmål om statistikk. Spørsmålene tar for seg statistiske begreper, grafiske fremstillinger, sannsynlighetsregning og finne statistikk på ssb.no og andre europeiske nettsider.

Valgstatistikk er temaet for den andre oppgaven. Elevene skal tolke et tabellsett laget av SSB. Valg er et relevant tema for fagfornyelsen under demokrati og medborgerskap og er dessuten aktuelt før stortingsvalget til høsten. Elevene skal velge en problemstilling basert på tabellene og legge fram metoder de har brukt, sine funn og konklusjoner i en presentasjon. Det kåres en nasjonal vinner i hver kategori basert på oppgave 1 og 2.

Den tredje oppgaven er den europeiske finalen. Her skal elevene produsere en video om et bestemt tema knyttet til statistikk som er felles for hele Europa.

Hovedmålsettingene for konkurransen er å fremme nysgjerrighet og interesse for statistikk blant skoleelever og oppmuntre og inspirere lærere til å bruke offisiell statistikk i undervisningen. Målet er også å vise elever hvilken rolle statistikk spiller i ulike sammenhenger i samfunnet. Å forstå, tolke og bruke statistikk er relevant i mange fag.

Sist oppdatert: 26. mars 2021

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.