Julehilsen fra ordføreren

Det kan høres dramatisk ut, men jeg tror jeg har mine ord i behold når jeg sier at 2020 vil gå over i historien som et av de mest krevende årene i vår levetid.

Til tross for at en del har blitt syke og noen alvorlig, så er vi heldigvis så langt spart for tilstandene vi har sett i andre land. Det betyr imidlertid ikke det at vi er uberørt av koronaviruset.

I nesten ett år har vi fått snudd livene våre på hodet. Det meste har blitt avlyst – konserter, bursdagfester, bryllup, ferieturer, osv. Mer alvorlige konsekvenser av koronapandemien er ensomhet, økt arbeidsledighet og økonomiske problemer.

Vi knytter derfor stort håp til vaksinen og at vi i løpet av 2021 kan gå tilbake til en normal hverdag. De første vaksinene kommer til Fredrikstad allerede i romjulen, da vil vi begynne å vaksinere de eldre på sykehjemmene våre. Målet er at vi kan starte vaksinering av større deler av befolkningen i løpet av våren. Det ser vi virkelig fram til! Før den tid må vi imidlertid gjennom en vinter hvor det viktigste våpenet vi har mot koronaviruset er smitteverntiltak. Det betyr at vi må være sterke sammen litt til.

I skrivende stund er smitten fortsatt litt høy i Fredrikstad sammenlignet med andre større norske byer. Vi hadde håpet å se at smittetrykket gikk ned som følge av koronareglene vi vedtok tidlig i desember, sånn at vi kunne slippe opp litt i julen. Med høye smittetall og uoversiktlige smitteveier har vi dessverre ikke hatt anledning til det.

Målet med tiltakene er å unngå en nedstengning tilsvarende den vi hadde i våres. En nedstengning rammer næringslivet vårt hardt, barna våre mister verdifulle skole- og fritidstilbud, og for mange er isolasjonen det fører med seg tung å bære.

Jeg vil takke alle Fredrikstads innbyggere for hvordan dere har stått på for felleskapet i året som har gått. Dere har vært forståelsesfulle, utholdende og tålmodige. Sammen har vi sørget for at viruset ikke har fått overtaket på oss.

Dersom vi følger disse koronarådene for julen, tror jeg vi kan få en god start på 2021!

• Begrens antallet mennesker du treffer i jula.
• Bli hjemme hvis du er syk.
• Test deg hvis du har symptomer, test er gratis.
• Vask hendene ofte.
• Vær inkluderende – ta kontakt med noen som trenger det.
• Gå gjerne en tur – husk å holde avstand.
• Ta vare på deg selv og andre.

Med det vil jeg få ønske alle en riktig god jul!

Sist oppdatert: 23. desember 2020

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.