Min side Meld fra
Kontakt oss

Gjør sykkelen vårklar

Våren nærmer seg og flere finner frem sykkelen fra garasjen. Dette bør du gjøre for å få sykkelen vårklar.
Nå er det på tide å gjøre sykkelen klar for våren! Foto: Trine Sirnes. 

Eier og daglig leder, Atle Johansen fra Gaarder sykkelsport deler hva du bør gjøre før du triller i vei.

– Service på sykkelen er viktig. Gir og bremser må være i orden. Det kan du gjøre selv, om du har kunnskapen, men det er viktig at bremsene ikke tulles med. Om man ikke har kunnskapen, kan sykkelen settes på sykkelverksted, sier Johansen. 

Johansen understreker at vårvask av sykkelen er viktig og ikke bare for syns skyld.

– Smøring og vask av sykkelkjedet på sykkelen er for å få en sykkel som tåler å bli brukt igjen. Sykkelkjedet blir tørt, noe som høres ut som at du har med en fuglekasse på tur, flirer Johansen. – Men det kan føre til at kjedet ryker og det blir trøbbel på tur.

Råder deg til å være tidlig ute med service

Vil du ha vårklar sykkel, bør sjekken og servicen tas nå før køene blir lange i takt med at våren nærmer seg og solen begynner å skinne.

– Så fort det begynner å lukte litt vår og gradene stiger til 12-13, sier det pang. Da varer kaoset i noen måneder før det roer seg igjen, forteller Johansen.

Hos Gaarder sykkelsport jobber de flittig hele året, men rådet er å være tidlig ute med service for å unngå lang ventetid. I høysesongen kan det fort gå en uke før du får sykkelen tilbake, mens hvis du kommer nå er jobben raskt gjort. Derfor anbefaler Johansen å bestille time eller levere sykkelen til service allerede nå.

Han tipser videre om ringeklokke, refleks, lys og hjelm.

Man skal ha rød refleks bak, og gul eller hvit refleks på sidene av pedalene. Hvis man sykler i mørket eller i vær som gir dårlig sikt, skal sykkelen ha lys foran og bak. Hvitt/gult lys foran, rød lykt bak. I tillegg til det som er påbudt, er Johansen positiv til at flere skaffer seg kurv til sykkelen og at man bruker hjelm.

– Mange bruker sykkelen frem og tilbake til jobb, og stikker gjerne innom butikken for å handle på veien hjem. Det er ugunstig med poser på rattet som vingler frem og tilbake ved dekket, det kan fort bli skummelt, sier Johansen. – Derfor er både kurv og sykkelvesker praktisk og populært for både menn og kvinner, fortsetter Johansen.

Det finnes nå mange ulike typer kurver, vesker og ryggsekker som kan festes på sykkelen. Både av den klassiske typen kurv som sitter på sykkelen hele tiden, og de som ser ut som en helt vanlig veske eller ryggsekk som du kan ta med deg videre etter turen.

Sjekk sykkelrunder og tips til hva du bør ha med på sykkelferie her

Sjekk også ut sykkelsafari - to sykkelturer hvor du kan oppdage kunst langs ruta. En rute går i Fredrikstad sentrum, og en rute går på Sellebakk

Atle Johansen i Gaarder sykkelsport sier det er viktig å gi sykkelen en god vårvask. 
Sist oppdatert: 05. mars 2024