Min side Meld fra
Kontakt oss

Gapestokken i Gamlebyen er restaurert og tilbake på plass

Etter omfattende restaurering er Gamlebyens ikoniske gapestokk tilbake på Kongens torv. Laget i eik og med originale beslag, er den klar for besøkende.
Gapestokken står på Kongens torv, i krysset Kirkegaten/Torvgaten, der den dansk-norske kongen Frederik II troner på sin sokkel midt på torget.
EXTREME MAKEOVER: Gapestokken står på Kongens torv, i krysset Kirkegaten/Torvgaten, der den dansk-norske kongen Frederik II troner på sin sokkel midt på torget.

Etter en periode med restaurering er gapestokken i Gamlebyen tilbake på sin faste plass på Kongens torv. Gapestokken ble tatt inn i vinter, og kommunens skjærgårdstjeneste har stått for restaureringen. Onsdag 23. mai ble den montert av virksomhet park.

Hans Ketil Andersen, konstituert etatssjef i Etat for bydrift, påpeker at gapestokken ikke den samme som sto i Gamlebyen på 1700- og 1800-tallet.

– Gapestokken står ute i all slags vær og vind, og må derfor tas inn for vedlikehold og oppussing med noen års mellomrom. Den er et populært motiv for fotografering, og barn og voksne åpner den flere ganger om dagen, legger hals og håndledd i uthulingene, og lager gode minner med morsomme bilder, sier Andersen.

– Den «nye» utgaven er laget i eik som har fått et strøk linolje, alle beslag er fra gapestokken som ble hentet sist vinter og impregnert med linolje ved høy temperatur, utdyper Andersen.

Gapestokken har en viktig historisk betydning for Gamlebyen. Straffemetoden ble brukt på 1700-tallet og frem til 1848 for å ydmyke personer med mindre forseelser som stygt språk eller ubetalte bøter. Endelig avskaffet i Norge ble straffen først ved lov av 17. mai 1848. Den siste kjente bruk av gapestokk i Norge var i Moss 11. oktober 1840.

Leder av Foreningen Gamle Fredrikstad, Knut Thomas Hareide-Larsen, er svært fornøyd med at gapestokken er tilbake på plass.

– Det er fint å se gapestokken tilbake i Gamlebyen. Den er en viktig del av vår lokale historie og bidrar til å gjøre historien levende for besøkende, sier Hareide-Larsen.

Gapestokken står på Kongens torv, i krysset Kirkegaten/Torvgaten, der den dansk-norske kongen Frederik II troner på sin sokkel midt på torget – en by han ga sitt navn til, og for øvrig aldri besøkte.

Sist oppdatert: 29. mai 2024