Ga innspill til kulturministeren
Innspillsmøtet fant sted på Deichman Bjørvika i Oslo og er et ledd i regjeringens forberedelser til en kommende stortingsmelding om forebygging av ekstremisme. Kulturminister Lubna Jaffery (Ap) hadde invitert til møtet og ønsket innspill på hvordan ulike aktører fra sivilsamfunnet kan involveres i det forebyggende arbeidet.
Fra Fredrikstad kommune deltok SLT-koordinator Erik Lindbæk Kruse. Kruse deltok også i Ekstremismekommisjonens arbeid i 2023-24. Hovedpunktene han trakk fram fra kommisjonens arbeid var:
- Det er viktig med en avklaring av hva som egentlig er norske kommuners oppgaver i forebygging av radikalisering og ekstremisme
- Det er viktig at vi får en god overordnet organisering av arbeidet i Norge – lokalt, regionalt og nasjonalt.
Frivilligheten
Fokus i møtet var også frivillighet og sivilsamfunn. Her trakk Kruse fram demokrati og rammevilkår:
- Frivillighet og sivilsamfunn spiller en kjempeviktig rolle i bygging av demokratisk motstandskraft og som treningsplass for demokratiske ferdigheter for barn, unge og voksne
- Frivilligheten og sivilsamfunnet må få mer forutsigbare rammevilkår både i samarbeid med kommuner og andre offentlige instanser, både organisatorisk og økonomisk.
Regjeringens melding til Stortinget kommer etter at Ekstremismekommisjonen i mars leverte en rapport som blant annet påpekte sviktende samarbeid blant de ulike ressursene i samfunnet. Stortingsmeldingen er ventet våren 2025.
Disse deltok på innspillsmøtet
Antirasistisk senter, Aktive Gamere i Bergen, Fredrikstad kommune, FRI, Fritt Ord, Frivillighet Norge, Kirkens ungdomsprosjekt Kristiansand, KRED Norge, Kristiansand kommune, Minotenk, Norges Røde Kors, Norsk Bibliotekforening, Norsk PEN, Reform – Ressurssenter for menn, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Stopp hatprat, Ungdom og Fritid, Wild X.