Min side Meld fra
Kontakt oss

Gå for å LEVE

Hvert år tar rundt ti Fredrikstad-innbyggere livet sitt. Den internasjonale Verdensdagen for selvmordsforebygging ble markert onsdag 13. september med gåtur og rosenedleggelse på elva.

– Våg å spørre og hør med de rundt deg hvordan det går. Det er umulig å vite på forhånd hvem som kan finne på å ta sitt eget liv, sier Janne Katrin Gundersen i etterlattegruppen LEVE Østfold og initiativtager bak den landsdekkende selvmordsforebyggende aksjonen Gå for å LEVE.

Flere dør av selvmord enn av drap og krig til sammen

Omkring ti av innbyggerne i Fredrikstad tar sitt eget liv hvert år. I Norge døde 610 mennesker av selvmord i 2022. I hele verden tar rundt 700.000 mennesker livet sitt årlig, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Det er flere som dør av selvmord enn av drap og krig til sammen. Verdensdagen for selvmordsforebygging skal gi håp til dem som sliter og til de pårørende ved gjøre tilbudene der de kan få hjelp mer synlige.

– I Fredrikstad har vi tilbud der innbyggerne ikke trenger henvisning for komme. Fredrikstadhjelpa og Rask psykisk helsehjelp er to av disse, der alle over 16 år som sliter litt eller har utfordringer knyttet til psykisk helse og rus kan ta kontakt, sier Janka Ekrem Holstad, direktør for helse og velferd i kommunen.

Er du pårørende og trenger noen å snakke med, kan du få hjelp hos Pårørendesenteret. Du kan også ta kontakt med de frivillige og ideelle organisasjonene LEVE Østfold og Fontenehuset.

Her får du oversikt over alle tilbudene i kommunen som skal forebygge mot selvmord

Sist oppdatert: 14. september 2023