Friluftsområder - påsken 2020

I Fredrikstad kommune har vi massevis av flotte friområder og vi håper mange vil nyte påsken ute i frisk luft og godt vær. Samtidig er det viktig å overholde regler og anbefalinger fra myndighetene for å hindre spredning av korona-viruset.

Toalettanlegg i offentlige friområder
På grunn av korona-situasjonen vil de offentlige toalettanleggene på kommunens friområder holdes stengt i påsken.

Grill og bålvett
Det er tørt i skog og mark nå, så utvis forsiktighet ved grilling og bålbrenning. Bruk etablerte bål og grillplasser, og husk at det ikke er lov til å fyre opp bål og engangsgriller rett på svaberget!

Regler om grill- og bålvett fra Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rent:

• Unngå bruk av engangsgrill. Disse utgjør et stort forsøplingsproblem og kan også gjøre skade på svaberg, gress og annen vegetasjon. Kjøp heller en bærbar flerbruksgrill og sett den på et trygt underlag, som for eksempel sand. Du kan også oppsøke godkjente grill- eller bålplasser. Mange kommuner har satt opp offentlige griller som alle kan benytte seg av.
  • Unngå bruk av engangsprodukter. Ta med tallerkener, bestikk og kopper hjemmefra i stedet for å kjøpe engangsprodukter. Forsøk også å begrense bruken av tennvæske og opptenningsbriketter.
  • Vis respekt for forbudet mot åpen ild i skog og mark. Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark med unntak av godkjente bålplasser. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.
  • Unngå å gjøre skade på friske trær. Hvis du skal grille på bål, kan du bruke tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Husk også at verneområder og nasjonalparker har egne bestemmelser knyttet til sanking av ved, bruk av etablerte bålplasser, forbud mot åpen ild med mer.
  • La grillen bli helt avkjølt etter bruk. Vær helt sikker på at grillen er kald før den pakkes ned. Ha med en stor flaske vann til slukking av grillen. Engangsgriller må være helt kalde før de kastes i en avfallsdunk eller tas med hjem.
  • Ta med alt avfall hjem. Ta alltid med alt avfall og alle matrester hjem. Dette kan skade både dyr og miljø, og forsøpling er lite hyggelig for dem som kommer etter. Plukk gjerne også opp annet avfall som er kommet på avveie.

Strandrydding
Det ligger mye søppel i fjæra, og alle monner drar. Dersom du vil benytte anledningen til å ta med litt søppel når du er på tur, kan det hentes sekker flere steder på våre friområder.  Skjærgårdstjenesten sørger for bortkjøring av søppel. Søppel fra strandryddingen må settes et sted som er merket i dette ryddekartet. Hentemelding sendes til Skjærgårdstjenesten som beskrevet i ryddekartet.

Se oppdatert informasjon om strandrydding i Fredrikstad kommune her.

Utslipp og registrering av plastpellets
I løpet av de siste ukene har store mengder plastpellets kommet i land langs kysten. Er du på tur kan du nå hjelpe til med å registrere funn av plastpellets i et eget kart. Mer informasjon og link til kart finner du her.

Fuglereservater
Hekkesesongen nærmer seg og ferdselsforbudet i fuglereservatene trer i kraft 15 april og varer til 15 juli, men også før 15 april er det viktig å ta hensyn til dyr- og fugleliv i friområdene.

Mer informasjon om tur- og friluftsliv.

Sist oppdatert: 08. april 2020