Min side Meld fra
Kontakt oss

Fredrikstads verdifulle kulturminner

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Fredrikstads første kulturminneplan er vedtatt! Er du interessert i byens historie, landskap og arkitektur, og sammenhengen mellom disse anbefaler vi å ta en kikk.


Vaterland og Kongsten sett fra elva. Foto: Lars Ole Klavestad. 

Planen ble vedtatt i bystyret 7. september og gir en oversikt over kommunens verdifulle kulturminner og kulturmiljøer. Kulturminneplanen bidrar til økt forståelse for og kjennskap til kulturminner i Fredrikstad, og er et viktig verktøy for å ta vare på og utvikle disse.

Kommunens historie i 13 deler

Mye av Fredrikstads historie er fortsatt synlig rundt oss med mange verdifulle kulturminner, fra en rekke ulike perioder. Kulturminneplanen er en historiefortelling i 13 deler, som knytter byens landskap og bygninger opp mot historien.

Historien starter med landskapet som grunnlag for bosetting, og går så via arkeologi, middelalder, grunnleggelse, befestning, herregårder, forstaden, industrialisering, vestsiden, samt flere viktige epoker i nyere tid, frem til kommunesammenslåingen i 1994. Å se historien og arkitekturen i sammenheng kan endre måten vi ser omgivelsene våre på, i en kommune som har mye verdifull bygningsarv.

Du kan lese kulturminneplanen her

Sist oppdatert: 19. september 2023