Fredrikstad kommune stiller seg bak nye korona-råd

Helsedirektoratet forsterket lørdag kveld tiltakene for å bremse smittespredning av koronaviruset.

Fredrikstad kommune støtter de nye anbefalingene og anmoder alle som har vært i områder med vedvarende smitte i løpet av de siste 14 dagene om å holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst.

– Alle som har vært i et område med vedvarende smitte må holde seg hjemme fra skole og jobb, uavhengig om de har symptomer eller ikke, sier kommuneoverlege Guro Steine Letting i Fredrikstad kommune.

– Det betyr at en ikke skal gå på jobb eller skole, unngå reiser og offentlig transport, unngå andre steder der man lett kommer nær andre og unngå nær kontakt med andre, understreker hun.

Steine Letting sier at de som har mulighet til å jobbe hjemmefra kan gjøre det.

– Har man ikke mulighet til å utføre arbeidet hjemmefra, må man ta kontakt med fastlegen på telefon og få en sykemelding, sier hun.

Områdene med vedvarende smitte inkluderer i dag Nord-Italia, Hubei-provinsen i Kina, fastlands-Kina, Hong-Kong, Sør-Korea, Singapore, Japan og Iran. Se detaljert oversikt på FHIs nettsider

Rådene fra helsemyndighetene har tilbakevirkende kraft.

– Med det mener vi at alle som har kommet tilbake til Norge fra de definerte områdene i løpet av de siste 14 dagene, skal følge de nye reglene, forklarer kommuneoverlegen.

Hvis man får symptomer som feber, kortpustethet, hoste eller andre luftveissymptomer i perioden man er hjemme, skal man ta kontakt med Legevakten, tlf 69381108, for spørsmål om testing.

Steine Letting sier at for den øvrige befolkingen anbefales fortsatt god håndvask og hostehygiene som forebyggende tiltak. I tillegg har helsemyndighetene i løpet av helgen oppdatert rådene for håndhilsning og klemming.

–Vi anmoder ansatte i helse- og omsorgstjenesten til å finne alternative løsninger til håndhilsning. Vi anbefaler også folk generelt til å vise større forsiktighet med håndhilsning og klemming, sier hun.

Oppdaterte råd og informasjon

Sist oppdatert: 08. mars 2020