Min side Meld fra
Kontakt oss

Fredrikstad fortsetter å vokse

Flere kommuner vil oppleve en nedgang i innbyggertall de neste årene. I Fredrikstad er det motsatt, her er det beregnet en vekst på 0,9 prosent hvert år fremover.

Den største veksten kommer i aldersgruppene 19-44 år og 67-89 år, viser prognosene samfunnsplanlegger Hege Marie Edvardsen la frem i formannskapet torsdag.

- Årsaken er først og fremst tilflytting, ikke fordi det blir født så mange barn. Fruktbarheten har gått ned de siste årene, men vi forventer at dette vil ta seg litt opp og at det derfor blir flere 0-5-åringer i kommunen. Men dette er veldig usikkert, sier Edvardsen.

2026 blir historisk
I dag bor det rundt 16.500 personer over 65 år i Fredrikstad og rundt 18.500 under 19 år. I 2026 vil det være flere over 65 år enn under 19 år her i kommunen, dersom prognosene slår til.

- Dette er historisk, det har ikke skjedd før og det betyr at det blir færre i yrkesaktiv alder per pensjonist. Det er den mye omtalte eldrebølgen vi ser begynnelsen på her, sier hun.

Få flere i jobb
I 2020 var 66,4 prosent av befolkningen i alderen 15-74 år i jobb her i Norge. For Fredrikstad var tallet 61 prosent. De siste årene har Fredrikstad ligget under snittet for landet.

- Dette er en utfordring som vi må jobbe kontinuerlig med. Vi må få flere folk i arbeid. Denne prognosen viser hvorfor det er så viktig, spesielt når eldrebølgen kommer for fullt, sier varaordfører Siri Martinsen.

Sist oppdatert: 01. oktober 2021